Focar de pesta porcina la o ferma Premium Porc. Mii de animale vor fi sacrificate

Focar de pesta porcina la o ferma Premium Porc. Mii de animale vor fi sacrificate


Un nou focar de pesta porcina africana (PPA) a fost raportat la o societate comerciala din comuna Golesti, urmand ca in urma anchetei epidemiologice, in desfasurare, sa se decida numarul de animale ce ar putea fi sacrificate, care ar putea fi de ordinul miilor.

Conform Institutiei Prefectului judetului Vrancea, in cursul dupa amiezii a fost convocat Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) in care s-a aprobat Planul de Masuri privind confirmarea evolutiei PPA.

 

"Astazi am convocat de urgenta CLCB ca urmare a confirmarii unui focar de PPA pe teritoriul localitatii Golesti, la Societatea Premium Porc SRL. (...) In cadrul sedintei, pentru a limita raspandirea bolii, pana la noi dispozitii, am analizat si aprobat Planul de Masuri privind confirmarea evolutiei Pestei Porcine Africane, pentru care s-a stabilit realizarea urmatoarelor activitati: s-a instituit o zona de protectie pe o raza de 3 km pe raza localitatilor Golesti si Cerdac; s-a instituit o zona de supraveghere pe o raza de 10 km in jurul focarului, care include si zona de protectie, pe raza localitatilor Slobozia Ciorasti, Jiliste, Armeni, Oreavu, Gugesti, Popesti, Urechesti, Budesti, Valea Cotesti, Cotesti, Golestii de Sus, Blidari, Bontesti, Carligele, Campineanca, Valcele, Focsani, Mandresti Moldova, Mandresti Munteni, Rastoaca, Milcovul si Gologanu", se arata intr-un comunicat al Prefecturii Vrancea.

 

Ancheta epidemiologica este in plina desfasurare, dar numarul animalelor sacrificare ar putea ajunge la cateva mii.

 

"La acest moment au fost izolate patru hale, cu circa 1.800 de scroafe si opt vieri. Cel mai probabil aceste animale vor fi sacrificate. Medicii sunt la fata locului pentru efectuarea anchetei epidemiologice, situatia fiind in dinamica. Alte 14 hale au fost izolate, societatea avand proceduri de protectie foarte drastice. Vom vedea cum va evolua situatia de la ora la ora" a declarat prefectul Nicusor Halici.

 

Prefectul a facut apel la crescatorii de suine, persoane fizice si juridice, pentru adoptarea masurilor de protectie specifice si declararea eventualelor cazuri de animale bolnave.

 

"Fac apel catre toti crescatorii de suine din judetul Vrancea, agenti economici sau particulari, ca pentru a preveni raspandirea acestei infectari precum si eventuale pierderi financiare, sa adopte urmatoarele masuri de protectie si siguranta veterinara: toate porcinele se vor tine inchise in proprietate fara acces la pasunat si balti pentru a impiedica raspandirea bolii, in toate cazurile de imbolnavire sau moarte din exploatatia proprie, va fi anuntat fara intarziere medicul veterinar imputernicit", a spus Halici.

 

Complexul de crestere a suinelor de la Golesti este cel mai mare din judet ca numar de animale detinute si unul dintre cele mai mari din tara, la acest moment avand circa 20.000 de animale. Societatea a mai fost afectat de PPA si in urma cu circa doi ani, cand au fost sacrificate circa 30.000 de animale.



Poti fi interesat si de