Crescatorii de pasari si de porci cer publicarea legilor care sustin investitiile

Crescatorii de pasari si de porci cer publicarea legilor care sustin investitiile


Crescatorii de pasari si de porci din Romania, dar si fermierii din sectorul vegetal, cer autoritatilor sa grabeasca procedurile de avizare si publicare a legilor care sustin investitiile in aceste sectoare, intrucat Romania este dependenta de importuri.

In 2017, s-au importat trei milioane de porci, 160.000 de tone de carne de pasare si 163 de milioane de oua de consum.

 

"Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania, Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania si Asociatia Fermierilor din Romania au aflat cu surprindere ca Presedintia Romaniei respinge si trimite Curtii Constitutionale a Romaniei pentru analiza si avizare Legea privind aprobarea Programului de sustinere a crescatorilor de suine pentru activitatea de reproductie si Legea privind aprobarea Programului de sustinere pentru activitatea de reproductie, incubatie si crestere in sectorul avicol. Cele doua legi au fost elaborate in baza Orientarilor UE privind ajutoarele de stat in sectoarele agricol si forestier si in zonele rurale, pentru perioada 2014 - 2020, publicate in Jurnalul Oficial al UE, seria C, nr. 204 din 1 iulie 2014", precizeaza cele trei asociatii, intr-un comunicat remis marti AGERPRES.

 

De asemenea, reprezentantii crescatorilor sustin ca legile in faza de proiect au fost notificate la Comisia UE si au fost consultari cu fermierii din Romania.

 

"Nu cunoastem procedura din punct de vedere juridic, dar nu este foarte clar daca avizarea de catre Comisia UE se face in faza de proiect sau dupa publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei. De aceea, facem apel la toate institutiile abilitate ale statului sa grabeasca procedurile de avizare si publicare a celor doua legi, avand in vedere ca acestea produc efecte incepand cu anul 2018 si pana in anul 2020, orice intarziere ducand la neaplicarea programelor in anul 2018", spun reprezentantii celor trei asociatii.

 

In opinia acestora, investitiile in sectoarele de crestere a porcilor si a pasarilor sunt foarte necesare si urgente, intrucat Romania este dependenta de importul de carne de porc, carne de pasare si oua de consum.

 

In anul 2017, Romania a importat 250.000 de tone de carne de porc, adica echivalentul a trei milioane de porci, 160.000 de tone de carne de pasare si 163 de milioane de oua consum. De asemenea, Romania este dependenta de materialul biologic care se creste in aceste ferme, astfel ca in anul 2017 s-au importat peste un milion de capete purcei pentru ingrasat si circa 20% din materialul biologic necesar fermelor avicole.

 

"Intr-o tara care se claseaza in primele locuri la productia de cereale in UE, intarzierea publicarii acestor legi, stopeaza dezvoltarea zootehniei, intarzie zootehnicizarea agriculturii, iar fermierii nu inteleg motivele pentru care acest lucru se intampla. Fermierii apeleaza la Presedintia Romaniei sa analizeze fara partinire legile care au drept scop sprijinul pentru sute de fermieri din sectorul animal si mii de fermieri din sectorul vegetal, lasand deoparte aspectele politice si sa militeze pentru dezvoltarea agriculturii romanesti", mai spun liderii celor trei asociatii.

 

Luni, membrii Asociatiei Crescatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania (ACEBOP) au declarat, dupa sesizarea Curtii Constitutionale cu privire la Legea reproductiei la porc si a Legii reproductiei la pasare, ca presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, impreuna cu clasa politica, transforma o necesitate nationala intr-un joc politic.

 

"In acest moment, membrii ACEBOP (Asociatiei Crescatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania) considera ca presedintele Romaniei, dl. Klaus Iohannis, impreuna cu clasa politica, transforma o necesitate nationala intr-un joc politic. Daca in presa a fost mentionata doar sesizarea Curtii Constitutionale pentru Legea reproductiei la porc, informam ca si Legea reproductiei la pasare a luat acelasi drum. Atragem atentia, asa cum am facut-o in ultima perioada, asupra faptului ca Romania a ajuns o piata de consum a produselor din Uniunea Europeana - produse care s-a demonstrat ca au dublu standard - recunoscut si investigat de institutiile europene responsabile. Este inadmisibil sa se joace ping-pong intre institutii cu o lege care ar trebui sa sprijine fermierii romani!", afirmau reprezentantii ACEBOP.

 

Crescatorii de animale atrag atentia asupra faptului ca "institutia prezidentiala ingreuneaza demararea unui proiect care face bine Romaniei".

 

Presedintele Klaus Iohannis a sesizat luni Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) asupra Legii privind aprobarea Programului de sustinere a crescatorilor de suine pentru activitatea de reproductie, dar si in ceea ce priveste Legea de aprobare a Programului de sustinere pentru activitatea de reproductie, incubatie si de crestere in sectorul avicol.

 

Seful statului solicita CCR sa constate ca Legea privind aprobarea programului de sustinere a crescatorilor de suine pentru activitatea de reproductie este neconstitutionala in ansamblu.



Poti fi interesat si de