Crescatorii de bovine de carne si de bivolite primesc un ajutor de aproape 80 milioane de lei

Crescatorii de bovine de carne si de bivolite primesc un ajutor de aproape 80 milioane de lei


Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat cu caracter temporar pentru sustinerea activitatii crescatorilor din sectorul bovinelor de carne si al bivolitelor din perioada 1 octombrie 2022- 31 martie 2023, in contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei, informeaza Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Schema compenseaza pierderile generate de cresterea preturilor la furaje, combustibil si alte costuri (forta de munca, servicii veterinere, utilitati etc).

 

Potrivit MADR, beneficiari ai schemei pot fi crescatorii care detin bovine de carne si bubaline, respectiv intreprinderile individuale si familiale, persoanele fizice autorizate, persoanele fizice, dupa caz, precum si persoanele juridice.

 

Conditiile de eligibilitate pentru accesarea acestui ajutor sunt: detinerea la data de 31 martie 2023 a unui efectiv de bovine de carne sau bubaline, in exploatatie cu cod ANSVSA inscrisa in BND (Baza Nationala de Date); bovinele de carne si bubalinele pentru care se solicita ajutor de stat trebuie sa fie inscrise/inregistrate in registrul genealogic al rasei, sectiunea principala sau suplimentara; detinerea in ziua anterioara datei de incepere a perioadei de depunere a cererii a cel putin 50% din efectivul de bovine si/sau bubaline detinut la 31 martie 2023.

 

Valoarea totala care poate fi acordata pentru fiecare intreprindere pentru sustinerea  crescatorilor care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei primare de produse agricole nu depaseste echivalentul in lei a 280.000 euro.

 

Cuantumul propus pentru ajutorul de stat este de 100 euro/cap pentru efectivele de bovine de carne si tot 100 euro/cap pentru efectivele de bubaline.

 

Valoarea estimata a schemei de ajutor este de 79.427.740 lei, echivalentul sumei de 16.100.000 euro, iar numarul estimativ al potentialilor beneficiari este de 6.000, cu un efectiv estimat de 150.000 capete bovine de carne, respectiv 11.000 capete bubaline.

 

Cursul de schimb valutar euro/lei pentru calcularea valorii totale maxime/cuantumului este cel comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data de 1 august 2023, respectiv de 4,9334 lei/euro.

 

Documentele necesare pentru accesarea schemei de ajutor de stat sunt: copie B.I./C.I. a beneficiarului, certificatul de inregistrare la Oficiul National al Registrului Comertului al beneficiarului, imputernicire si o copie a B.I./C.I. al/a reprezentantului legal; coordonate bancare/trezorerie; documentul emis de utilizatorii Sistemului national de identificare si inregistrare a animalelor - SNIIA, din care rezulta efectivul de vaci de carne si bivolite la data depunerii cererii, in exploatatia / exploatatiile cu cod atribuit de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, inscrisa /inscrise in cerere.

 

De asemenea, beneficiarii trebuie sa mai depuna pentru accesarea schemei de adeverinta eliberata de agentia/asociatia acreditata pentru infiintarea si mentinerea registrului genealogic al rasei, prin care se confirma inscrierea/inregistrarea bovinelor de carne in registrul genealogic al rasei, sectiunea principala sau suplimentara si de adeverinta eliberata de agentia/asociatia acreditata pentru infiintarea si mentinerea registrului genealogic al rasei, prin care se confirma inscrierea/inregistrarea bubalinelor in registrul genealogic al rasei, sectiunea principala sau suplimentara.

 

Perioada de depunere este de 30 zile lucratoare, de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante, iar termenul de plata este 30 iunie 2024, precizeaza MADR. Sursa de finantare este bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in limita sumelor aprobate.



Poti fi interesat si de