A inceput reuniunea grupului de experti pentru Pesta Micilor Rumegatoare

A inceput reuniunea grupului de experti pentru Pesta Micilor Rumegatoare


Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a convocat, ca urmare a aparitiei Pestei Micilor Rumegatoare in Bulgaria si a potentialului risc la care este expusa tara noastra, o intalnire de lucru a expertilor pentru Pesta Micilor Rumegatoare (PMR), la Brasov, in perioada 29-30 august.

Scopul aceste intalniri este acela de a elabora un plan de masuri pentru a preveni patrunderea virusului in tara noastra, dar si de a elabora un Manual Operational pentru interventia in focarele de PMR.

 

La intalnire vor participa reprezentanti ai ANSVSA de la nivel central si teritorial, ai Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala si ai mediului academic.

 

In urma cu doua saptamani, ANSVSA anunta ca Romania interzice comertul cu oi si capre, material seminal, ovule si embrioni de la aceste rumegatoare din doua regiuni ale Bulgariei - Yambol si Burgas - unde au fost confirmate primele focare de pesta a micilor rumegatoare din Uniunea Europeana.

 

Primul focar de pesta a micilor rumegatoare din Uniunea Europeana a fost confirmat in Bulgaria in data de 23 iunie a acestui an, urmat de confirmarea altor noi focare in 28 iunie si 9 iulie.

 

Specialistii sanitari-veterinari precizeaza ca pesta micilor rumegatoare este o boala virala grava, care nu afecteaza omul, dar afecteaza rumegatoarele mici, respectiv ovinele si caprinele. Boala se transmite in principal prin contact direct. Mortalitatea in cazul animalelor infectate poate ajunge la 70%.

 

Comisia Europeana a adoptat in 4 iulie 2018, Decizia (EU) 2018/954 de stabilire a anumitor masuri de protectie pentru prevenirea raspandirii pestei micilor rumegatoare in Bulgaria.Poti fi interesat si de