Tirul cu circa 200 de porci, in continuare blocat in vama Albita

Tirul cu circa 200 de porci, in continuare blocat in vama Albita


Autoritatile romane incearca sa rezolve situatia transportului de suine blocat de doua zile in vama Albita.

porci vamaAutoritatile romane incearca sa rezolve situatia transportului de suine blocat de doua zile in vama Albita.


Transportul a plecat la export in conditii corecte din punct de vedere sanitar veterinar si legal, dar vecinii nostri de peste Prut au modificat legislatia in domeniu, fara a da termen de punere in aplicare. Pentru ca nu au notificat tarile vecine, s-a produs acest blocaj. Aceste animale nu pot fi reimportate, se afla la granita, intr-un loc sigur, iar reprezentantii ANSVSA au mers acolo pentru a incerca reglementarea acestei situatii, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Transportul cu aproximativ 200 de capete de porcine a primit permisiunea din partea Directiei Sanitare Veterinare Vaslui pentru trecerea spre Republica Moldova. Vama moldoveneasca a respins transportul din motive comerciale, explicand ca are interdictie sa primeasca porci din Uniunea Europeana. Este vorba despre un ordin care nu a fost adus la cunostinta autoritatilor din Romania.

Din cauza unui vid legislativ si a unui sistem informatic care nu permite redirectionarea animalelor, circa 200 de porci se afla in situatia de a muri de frig, foame si sete, cu pierderi insemnate pentru fermierul roman. In urma cu patru zile, acelasi fermier a mai facut un transport de porci in Republica Moldova. Nu inteleg cum este posibil ca in doar cateva zile porcii proveniti din acelasi lot, de la acelasi furnizor sa nu mai fie acceptati pentru livrare pe teritoriul tarii vecine, a afirmat Mary Pana, presedinte ACEBOP.


Poti fi interesat si de