Senatul a adoptat legea pentru aprobarea Programului carne de porc din fermele romanesti

Senatul a adoptat legea pentru aprobarea Programului carne de porc din fermele romanesti


Senatul a adoptat, in calitate de prima Camera sesizata, Legea pentru aprobarea Programului carne de porc din fermele romanesti, aducand proiectului si un amendament, in urma cererii de reexaminare a presedintelui Romaniei.

carne porc program senatSenatul a adoptat, in calitate de prima Camera sesizata, Legea pentru aprobarea Programului carne de porc din fermele romanesti, aducand proiectului si un amendament, in urma cererii de reexaminare a presedintelui Romaniei.


"Prevederile prezentei legi intra in vigoare dupa primirea acceptului Comisiei Europene cu privire la acordarea ajutorului de stat in cadrul Programului carne de porc din fermele romanesti", prevede amendamentul adoptat de Comisia pentru agricultura, silvicultura si dezvoltare rurala.

Astfel, se modifica forma initiala a art. 19, care prevedea: "In situatia in care decizia Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat contine prevederi noi sau diferite fata de schema notificata, prevederile schemei de ajutor de stat se completeaza si/ sau se modifica in mod corespunzator".

Proiectul de lege, apartinand mai multor parlamentari PSD, are ca obiect de reglementare stabilirea cadrului juridic pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat, avand ca obiectiv implementarea Programului carne de porc din fermele romanesti, prin care se acorda sprijin pentru depasirea dificultatilor inregistrate de producatorii din sectorul cresterii porcinelor si mentinerii cel putin a nivelului actual de productie.

Acest ajutor urmeaza sa se acorde de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, producatorilor de carne de porc, persoane juridice sau persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale.

Pentru accesarea programului, producatorii de carne de porc trebuie sa livreze catre abatoare autorizate, in care se face clasificarea carcaselor de catre clasificatori autorizati, minimum 600 si maximum 100.000 de capete de porci grasi anual/ beneficiar, indiferent de numarul exploatatiilor acestuia.

"Se acorda ajutor de stat sub forma unor pachete de sprijin, valoarea pentru un pachet de sprijin fiind echivalentul a 10.000 de euro pentru porcii grasi care se livreaza si se clasifica in abatoare autorizate. In cadrul Programului carne de porc din fermele romanesti, un producator de carne de porc poate beneficia de ajutor de stat pentru minimum un pachet si maximum 250 de pachete de sprijin/ an/ beneficiar. Prin exceptie de la prevederile alin. (1), beneficiarii care depasesc 250 de pachete de sprijin/ an intra in program cu maximum 100.000 porci grasi livrati la abator si clasificati, prin declaratie pe proprie raspundere", prevede proiectul.

Programul carne de porc din fermele romanesti urmeaza sa se desfasoare in perioada 2017 - 2020. Suma alocata pentru plata ajutoarelor de stat in 2017 este echivalentul a 86 milioane de euro si se asigura de la bugetul de stat, in limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe acest an.

Sumele ramase necheltuite din plafoanele anuale, aprobate prin hotarare a Guvernului, se reporteaza pentru anul urmator al programului, cu aceeasi destinatie.

Pe 15 iunie, presedintele Klaus Iohannis a solicitat reexaminarea legii, apreciind ca actul normativ a fost adoptat cu ignorarea normelor europene in materie.

In cererea de reexaminare se arata ca, in contextul in care legea transmisa la promulgare nu prevede un termen pentru intrarea sa in vigoare, conform art. 78 din Constitutie aceasta va intra in vigoare la trei zile de la publicare. Totodata, art. 19 din legea transmisa la promulgare prevedea ca, in situatia in care decizia Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat contine prevederi noi sau diferite fata de schema notificata, prevederile schemei de ajutor de stat se completeaza si/ sau se modifica in mod corespunzator.

"Aceste ultime dispozitii ale legii transmise la promulgare, ce pun in evidenta faptul ca la data adoptarii acesteia nu fusesera epuizate procedurile legale obligatorii de acordare a ajutorului de stat, impun reanalizarea de catre Parlament a actului normativ, in scopul evitarii consecintelor negative - atat pentru statul roman, cat si pentru beneficiari - ce ar putea fi generate de neindeplinirea acestor obligatii procedurale", se precizeaza in cererea de reexaminare.


Poti fi interesat si de