Pedepsele pentru braconaj, majorate la 7 ani de inchisoare

Pedepsele pentru braconaj, majorate la 7 ani de inchisoare


Comisia pentru Mediu si Echilibru Ecologic din Camera Deputatilor a decis inasprirea regimului sanctiunilor pentru pescuitul electric, pentru pescuitul cu materiale explozive sau cu substante toxice si narcotice, precum si pentru folosirea armelor de foc in scopul omorarii pestilor.

pedeapsa braconajComisia pentru Mediu si Echilibru Ecologic din Camera Deputatilor a decis inasprirea regimului sanctiunilor pentru pescuitul electric, pentru pescuitul cu materiale explozive sau cu substante toxice si narcotice, precum si pentru folosirea armelor de foc in scopul omorarii pestilor.

Plecand de la o realitate incontestabila privind diminuarea fondului piscicol atat pe raurile interioare, cat si pe Dunare, Lunca si Delta Dunarii, precum si la Marea Neagra ca efect al braconajului, existenta multor specii de pesti fiind periclitata, in special sturionii de pe Dunare si Delta, Comisia a hotarat modificarea art. 65, lit.a) in sensul inaspririi regimului sanctionator pentru fapte ce constau in pescuitul electric, detinerea aparatelor si dispozitivelor care distrug resursele acvatice vii prin curentare, pescuitul cu materiale explozive, pescuitul cu substante toxice si narcotice de orice fel, precum si folosirea armelor de foc in scopul omorarii pestilor sau altor vietuitoare acvatice. Daca pe actuala reglementare aceste fapte reprezinta infractiuni si se sanctioneaza cu pedeapsa inchisorii de la sase luni la trei ani, in noua redactare pedepsele au fost majorate de la trei la sapte ani si interzicerea dreptului de a pescui o perioada cuprinsa intre un an si trei ani, a declarat Remus Borza, presedintele comisiei, citat intr-un comunicat.

Comisia a modificat legea in sensul de a permite pescuitul comercial al pestelui sub dimensiunea minima legala, retinerea la bord, transbordarea, descarcarea si comercializarea resurselor acvatice vii daca reprezinta maximum 5% din captura, exclusiv pentru pescuitul la Marea Neagra.


Poti fi interesat si de