Vrancea: Ce impact economic are focarul de pesta porcina care a dus la sacrificarea a peste 20.000 de animale

Vrancea: Ce impact economic are focarul de pesta porcina care a dus la sacrificarea a peste 20.000 de animale


Impactul economic al focarului pe pesta porcina africana (PPA) confirmat in ferma de la Golesti, care a dus la sacrificarea a peste 20.300 de animale, va avea un impact foarte mare asupra activitatilor comerciale care se aprovizionau din ferma, dar si asupra bugetului de stat, a declarat prefectul judetului Vrancea, Nicusor Halici.

"Din pacate,suntem in situatia unui nou focar de PPA care a afectat toate cele 18 hale din 18 existente in perimetru, cu o capacitate de peste 20.300 de porci, care vor trebui eutanasiati in urmatoarea perioada si mai apoi ingropati. Impactul economic e greu de cuantificat. In urmatoarele luni, operatorul comercial va trebui sa faca tot felul de proceduri de dezinfectare, activitati de reorganizare si mai apoi, dupa ce vor fi inlaturate toate pericolele si riscurile, de reumplere a halelor cu animale, care vor trebui sa ajunga la maturitate pentru sacrificare, ceea ce operatorul estimeaza la circa noua luni. In intervalul acesta, operatorul avea cateva serii contractate de livrare a carcaselor de porc cu firme din judet si tara, care vor trebui sa se reorienteze si sa gaseasca alti furnizori. Cu siguranta carnea va fi mult mai scumpa, pentru ca intervin si costurile cu transportul", a declarat prefectul Halici.

 

De asemenea, el a aratat ca acest impact se duce in cascada, afectand inclusiv bugetul de stat.

 

"Avand in vedere ca operatorul nu va mai avea operatiuni financiare, vanzari, nu va mai plati nici taxele aferente, TVA, impozite directe sau indirecte, contributii pentru angajati la bugetul asigurarilor de sanatate sau de pensie. Conform datelor de la Finante, contributia societatii la bugetul de stat era undeva de circa 11,5 milioane lei anual, undeva la aproape un milion de lei pe luna, astfel ca impactul bugetar va fi destul de mare", a detaliat prefectul.

 

Dupa ce focarul initial focarul de PPA a fost localizat la o singura hala, ulterior s-a extins in intreaga exploatatie, ceea ce a impus sacrificarea tuturor animalelor din ferma.

 

"Duminica dupa-amiaza am fost notificati de medicul fermei de la Golesti, care a fost la randul sau anuntat de ingrijitorul unei hale, cu privire la o suspiciune de PPA, dupa ce au aparut primele cadavre, patru capete. Luni am trimis echipa oficiala in exploatatie, s-au preluat probe, seturi de organe, sange de la animalele cu semne clinice de PPA, probe care au fost expediate direct la Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti - Laboratorul National de Referinta pentru Diagnostic si Sanatate Animala, pentru confirmare sau infirmare. Marti, am primit buletinul de analiza cu rezultate pozitive. Primele probleme au fost identificate in adapostul numarul 2 din cele 18 existente in exploatatia cu pricina. Am studiat mai multe variante cu agentul economic si medicii, in vederea impartirii societatii in doua unitati epidemiologice, astfel incat sa putem delimita zona afectata de PPA si sa eliminam animalele doar din zona afectata", a spus directorul Directiei Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vrancea, Mihai Cristinel.

 

Acesta a adaugat ca printre masurile imediate luate s-au numarat organizarea de fluxuri separate de furajare, de personal, de eliminare a cadavrelor, insa rezultatele ulterioare au confirmat extinderea infectiei.

 

"Din pacate, joi dimineata, in jurul orei 11,00, am fost anuntati ca au aparut cadavre si semne clinice in alte hale, diferite de primele infestate. Acest fapt a eliminat total planul de a delimita si extrage doar animalele din zona afectata initial. Motiv pentru care s-a luat decizia sa eliminam toate animalele din exploatatie, peste 20.000 de capete", a spus directorul Mihai Cristinel.

 

Acesta a precizat ca s-au luat toate masurile de reducere a riscului raspandirii virusului, inclusiv referitoare la trasabilitatea carcaselor care au plecat din ferma in cele 21 de zile anterioare confirmarii focarului de pesta porcina si distrugerea acestora, precum si a produselor care au rezultat din aceste carcase.

 

"In functie de presiunea virala, boala se poate manifesta mai agresiv, de la cateva zile pana la 15 zile. In zona au fost instituite restrictii de personal, utilaje si animale, au fost notificate primariile din zona, medicii veterinari de libera practica din zona cu privire la existenta focarului de PPA, astfel incat toata lumea sa respecte restrictiile de miscare a persoanelor si animalelor, in vederea prevenirii riscului de infectare cu virusul PPA. De asemenea, am facut trasabilitatea porcinelor carcaselor care au plecat catre unitati de abatorizarea din judet si din afara judetului Vrancea, am initiat alerte, astfel incat DSVSA-urile judetene, pe raza carora se afla abatoarele la care au ajuns porcinele de la societatea comerciala din Golesti, sa urmareasca alerta si sa recupereze din marfa acelor loturi, daca mai sunt pe stoc. Toata marfa care exista pe stoc va fi retrasa si dirijata spre incinerare in unitati autorizate sanitar-veterinar. Precizez ca retragerea se face pentru marfa din 21 de zile anterioare confirmarii focarului de PPA in ferma. Retragem inclusiv produsele finite daca acestea provin din loturile suspecte. Daca produsele au ajuns la consumatorul final, nu se va mai recupera nimic", a precizat directorul DSVSA.

 

Ferma de la Golesti, cea mai mare din judet si a doua la nivel national, a mai fost afectata si in 2021 de pesta porcina, cand a fost nevoie sa sacrifice toate animalele existente in ferma, circa 30.000 de suine.



Poti fi interesat si de