Veterinari fara drept de practica, suspectati ca au raspandit virusul pestei porcine

Veterinari fara drept de practica, suspectati ca au raspandit virusul pestei porcine


Subprefectul judetului Giurgiu, Adriana Putaru, a informat ca in judet au fost confirmate trei noi focare de pesta porcina africana, la porci care erau crescuti in gospodarii ale unor fosti tehnicieni veterinari ce au practicat clandestin aceasta meserie si au contribuit la raspandirea virusului, urmand ca politia sa faca verificari in aceste cazuri.

"Este vorba de un focar la Mihai Bravu, unul la Comana si unul la Budeni. Este important de retinut un aspect, faptul ca in toate aceste exploatatii se crestea un numar impresionant de porci, vorbim de 34 la Mihai Bravu, 17 la Comana si 86 la Budeni, acesta fiind si un specific in zona ca se cresc porci pentru vanzare, nu neaparat pentru consum propriu. Aceasta nu ar fi o problema daca proprietarii respectivelor exploatatii nu ar fi avut candva si nu ar fi detinut calitatea de technician veterinar si, din pacate, chiar daca nu mai aveau dreptul, practicau in continuare aceasta meserie, clandestin, si acest lucru duce la concluzia certa ca au contribuit la raspandirea virusului. (...) Au contribuit prin folosirea instrumentarului nesterilizat si prin transmiterea contactilor din casa in casa si din curte in curte si tot intrand din cotet in cotet la propagarea virusului. Este infractiune in Codul Penal si urmeaza ca politia sa verifice daca se confirma cele constatate de noi", a declarat subprefectul judetului Giurgiu.

 

Conform acestuia, in judet mai exista o suspiciune de PPA si la Adunatii Copaceni, unde este aceeasi situatie, si anume ca proprietarul este un tehnician veterinar care pe langa gospodaria unde i-a murit porcul mai detine alte doua gospodarii.

 

Seful Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Giurgiu, Liviu Florescu, a spus ca respectivii tehnicieni veterinari nu mai aveau drept de practica.

 

"Ei nu au mai fost angajati la niciun cabinet medical veterinar si, datorita faptului ca noi am recomandat medicilor concesionari sa nu mai execute manevre de mica chirurgie si de tratamente si doar sa preleveze probe, acesti tehnicieni veterinari care au vazut ca medicul veterinar nu se mai duce s-au dus ei sa faca ei un bine tuturor, cu aceeasi seringa nesterilizata, sa intinda boala in seringa. Nu mai vorbim ca unele cadavre recoltate prezentau plagi de castrare nevindecate, ceea ce denota faptul ca mica chirurgie s-a facut intr-un timp relativ recent, in care acesti domni nu au tinut cont de ce se poate intampla mai departe, au mers de capul lor", a declarat reprezentantul DSVSA Giurgiu.

 

El a mentionat ca este vorba de doua infractiuni, cea privind raspandirea bolii, precum si exercitarea fara drept a unei profesii.Poti fi interesat si de