UE: noi reguli pentru alimentele bio din 2021

UE: noi reguli pentru alimentele bio din 2021


Noi reguli pentru certificarea si controlul produselor alimentare bio vor intra in vigoare in Uniunea Europeana incepand din 2021, dupa ce joi au fost aprobate de catre deputatii europeni reuniti la Strasbourg, informeaza AFP.

Cu 466 de voturi pentru si 124 contra, eurodeputatii au validat, cu cateva amendamente, un acord convenit la finele lunii iunie 2017 intre Parlamentul European si Consiliul UE, dupa mai mult de trei ani de negocieri.

 

Acest acord, care urmeaza sa primeasca si avizul formal al ministrilor din UE in luna mai inainte de a intra in vigoare incepand cu luna ianuarie 2021, vizeaza intarirea controalelor de-a lungul lantului de aprovizionare. Aceasta ar urma sa garanteze ca produsele bio importate, pentru a putea face fata apetitului in crestere al consumatorilor europeni pentru astfel de produse, sunt conforme cu normele UE.

 

"Este o veste buna pentru fermierii bio, pentru consumatori si pentru mediu", a subliniat eurodeputatul ecologist José Bové.

 

O alta miza majora a noilor reglementari este facilitatea conversiei fermierilor europeni spre bio. Astfel, micii producatori vor putea obtine o certificare de grup in ideea de a economisi timp si bani. In plus, aprovizionarea cu seminte si animale ar urma sa fie imbunatatita.

 

Pe de alta parte, fermierii vor fi constransi sa aplice "un set de noi masuri pentru a evita contaminarea" cu pesticide sau ingrasaminte chimice, altfel risca sa piarda statutul de produs bio, a explicat Parlamentul European. Cu toate acestea, subiectul sensibil al pragului de pesticide acceptabil nu a fost rezolvat in aceasta revizuire, si depinde de avizele si legislatia foarte diferita din randul statelor membre.

 

Grupul IFOAM-EU, care regrupeaza diferiti actori de-a lungul lantului de productie bio, a estimat intr-un comunicat de presa ca "au mai ramas de clarificat mai multe puncte" pentru a fi siguri ca noile reglementari vor fi aplicate in mod curent de-a lungul tuturor elementelor lantului de productie bio. Potrivit acestui grup, agricultura bio ocupa in anul 2016 aproximativ 6,7% din terenurile agricole europene iar vanzarile de produse bio au atins 30,7 miliarde euro, cu un ritm de crestere anuala de 12%.Poti fi interesat si de