Timis: Masuri de prevenire a aparitiei pestei porcine africane

Timis: Masuri de prevenire a aparitiei pestei porcine africane


Reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Timis impreuna cu politistii urmaresc atent comercializarea carnii de porc in piete, pentru a preveni eventuala vanzare a carnii provenite de la suinele afectate de pesta porcina africana (PPA), chiar daca boala nu are efecte asupra sanatatii omului, a declarat directorul institutiei, Adrian Radu Popa.

Potrivit acestuia, carnea de la animalul bolnav poate fi comercializata si prim prisma faptului ca proprietarii de suine nu recunosc semnele bolii si pot sacrifica si vinde animale infestate.

 

"PPA nu trece la om, dar omul transporta virusul prin imbracaminte, incaltaminte etc. In privinta sigurantei ca proprietarii de porci bolnavi nu comercializeaza carnea animalului bolnav, vorbim despre comert ilegal, la negru, care nu este permis. Toate autoritatile depun eforturi sa impiedice acest fenomen, in masura in care avem informatii in acest sens. In primul rand, organele de politie din fiecare localitate trebuie sa urmareasca acest lucru, la fel si DSVSA, pe linia noastra", a afirmat Adrian Radu Popa.

 

El a adaugat ca in Timis sunt in jur de 560.000 de suine, iar cel mai apropiat focar este cel din nordul judetului Bihor, unde sunt 18 puncte cu probleme.

 

"Pana in 31 iulie 2017, in Romania si in Europa continentala nu a evoluat PPA. La noi a intrat prin filiera ucraineana. PPA are o evolutie deosebit de dinamica pe teritoriul Romaniei, cu extindere continua. Avand in vedere riscul major generat de posibilitatea raspandirii bolii pe intreg teritoriul Romaniei, este necesara luarea unor masuri, intre care tinerea animalelor in gospodarii, iar daca apar primele suspiciuni, sa anunte de indata DSVSA", a afirmat Adrian Radu Popa, marti, intr-o conferinta de presa.

 

Seful DSVSA Timis a mai precizat ca orice suspiciune de boala sau mortalitate la suine si la porci mistreti trebuie anuntata in cel mai scurt timp medicului veterinar. De asemenea, persoanele fizice si persoanele juridice care detin porcine sau alte specii de animale domestice, dar si unele salbatice crescute in captivitate au obligatia de a declara pentru inscrierea in Registrul agricol a datelor cu privire la efectivele de animale detinute, precum si datele privind suprafetele de terenuri agricole (inclusiv gradina), utilajele agricole, pomii fructiferi si constructiile pe care le exploateaza sau le detin in proprietate. Nedeclararea datelor care fac obiectul Registrului agricol si refuzul de declarare constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda. Totodata, trebuie stopata circulatia suinelor si tinerea lor in adaposturi supravegheate.



Poti fi interesat si de