Sesiunea de depunere a cererilor de finantare prin Investalim a fost prelungita pana pe 27 decembrie

Sesiunea de depunere a cererilor de finantare prin Investalim a fost prelungita pana pe 27 decembrie


Cererile de finantare prin Programul Investalim se pot depune pana pe 27 decembrie 2023, a anuntat Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR).

Cererile de acord pentru finantare se pot depune si inregistra in termen de 30 de zile calendaristice, din 27 noiembrie 2023, ora 16:30, si pana la 27 decembrie 2023, ora 16:30.

 

Programul national de dezvoltare si sustinere a industriei alimentare Investalim se implementeaza in perioada 2023 - 2026, prin Schema de ajutor de stat Investalim, care dispune de un buget total de 590 de milioane de euro, asigurat de la bugetul de stat.

 

Alocarea anuala pentru finantarea proiectelor de investitii este de aproximativ 147,5 milioane de euro, iar sesiunea pentru depunerea cererilor de acord s-a deschis in data de 27 octombrie 2023, ora 8:30.

 

'Ghidul solicitantului si anexele aferente acestuia se regasesc pe pagina oficiala a Agentiei, www.afir.ro, in pagina dedicata schemei de ajutor de stat - click aici pentru acces direct in pagina. In baza acestor documente potentialii beneficiari pot demara pregatirea documentatiei necesare accesarii de catre solicitanti a fondurilor Investalim. Referitor la tipurile de cheltuieli generate de investitia in active corporale, facem precizarea ca se vor considera cheltuieli eligibile modernizarea/reabilitarea infrastructurii destinate conditionarii, depozitarii si/sau procesarii detinute de solicitanti. De asemenea, se vor considera cheltuieli neeligibile aferente constructiilor din cuprinsul Planului de investitii doar achizitia de cladiri si costurile aferente chiriei. Beneficiarii eligibili pentru acest tip de sprijin pot fi intreprinderile nou-infiintate sau intreprinderile in activitate, atat IMM, cat si intreprinderi mari, infiintate conform Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare', mentioneaza AFIR.

 

Potrivit sursei citate, intensitatea sprijinului nerambursabil are valori cuprinse intre 30% si 70%. Nivelul ajutorului de care poate beneficia o intreprindere poate ajunge pana la un maximum total de 57,75 milioane de euro.

 

Activitatile eligibile pentru care se acorda finantare prin intermediul Schemei de ajutor de stat Investalim sunt: prelucrarea si conservarea carnii, fabricarea produselor din carne, prelucrarea si conservarea pestelui, crustaceelor si molustelor, prelucrarea si conservarea cartofilor, fabricarea sucurilor de fructe si legume, prelucrarea si conservarea fructelor si legumelor, fabricarea uleiurilor si grasimilor, fabricarea produselor lactate si a branzeturilor, fabricarea produselor de morarit, a painii, a prajiturilor si a produselor proaspete de patiserie, precum si fabricarea zaharului.



Poti fi interesat si de