Romania a depasit tinta de 1,2 miliarde de euro, bani absorbiti in 2018 din fonduri europene

Romania a depasit tinta de 1,2 miliarde de euro, bani absorbiti in 2018 din fonduri europene


Romania a depasit tinta de 1,2 miliarde de euro, bani absorbiti in anul 2018 din fondurile europene pe dezvoltare rurala, a declarat, vineri, la Indagra, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Alexandru Potor.

"Volumul total pe care il vom incasa pana la sfarsitul anului 2018 din PNDR este 1,2 miliarde de euro. Sunt bani siguri care vor intra in tara pentru ca fac obiectul cererilor de plata care au fost trimise catre Bruxelles. Planul nostru pentru 2018 este sa terminam anul cu depasirea procentului de 50% din anvelopa financiara pe care o avem la dispozitie prin PNDR anvelopa care se cifreaza la 8,1 miliarde de euro", a precizat Potor.

 

El a spus ca "in afara procentului foarte onorabil" spre care ne indreptam, de peste 50%, acest lucru va plasa Romania in topul absorbtiei la nivel european din punct de vedere al valorii nominale.

 

"Poate vor fi unele tari europene care depasesc 50%, dar daca au anvelopa financiara mai mica, de 2 - 3 miliarde de euro, absorbtia se raporteaza proportional. Prin urmare, Romania ramane tara cu cea mai mare absorbtie financiara pe dezvoltare rurala, lucru recunoscut si la nivel european, iar comisarul Hogan in vizita sa din 13 septembrie a apreciat pozitiv acest lucru. Eu spun ca blazonul pe care l-am creat il pastram in 2018 si il vom continua si in 2019", a adaugat Potor.

 

In ceea ce priveste POPAM (Programul Operational pentru Pescuit si Afaceri Maritime, n.r.), oficialul MADR a precizat ca absorbtia a depasit 30% din anvelopa financiara de 235 de milioane de euro, suma adusa efectiv in tara prin acest program.Poti fi interesat si de