Presedintele Camerei de Comert: Brandul romanesc nu prea exista

Presedintele Camerei de Comert: Brandul romanesc nu prea exista


Brandul romanesc nu prea exista este de parere presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Mihai Daraban.

"Avem 22.580 de exportatori in Romania. Da? Primii 100 fac 51% din exportul Romaniei. In primii 100 sunt trei firme romanesti, in care una, din pacate, este in insolventa: Oltchim. Ne ducem mai departe, 500 de exportatori fac 74% din exportul Romaniei. Acolo gasim 58 de firme romanesti, din care 46 private, iar primii 1.000 (de exportatori - n. r.) fac 82% si in primii 1.000 sunt 188 de firme romanesti din care 167 private. Sunt niste cifre, repet, nu sunt ale noastre, ale Camerei de Comert, sunt cifrele institutiilor statului pe care dansii le au. Cum stam la comert exterior? Va dati seama, v-am spus clasamentul primilor 1.000. Brandul romanesc nu prea exista. Cu tot respectul pentru gemul de Topoloveni, nu putem sa stam si sa mergem la infinit cu gemul de Topoloveni. Avem nevoie de produse cu valoare adaugata semnificativa", a spus Mihai Daraban.

 

Potrivit acestuia, Romania trebuie sa recunoasca faptul ca a devenit o economie de subcontractori, asa cum sunt si economiile tarilor din regiune.

 

Mihai Daraban a facut referire si la Forumul celor trei mari si a spus ca s-a uitat la volumul de marfa exportat de porturile din tarile incluse in initiativa celor trei mari, iar acesta nu atinge nici macar jumatate din volumul celui de la Rotterdam. Aceasta inseamna ca tarile respective nu exporta pe alte continente. Comertul exterior al tarilor din blocul estic este captiv, fiind angrenaje ale economiei vest-europene.Poti fi interesat si de