Petre Daea: Nivelul de finantare prin PAC este insuficient

Petre Daea: Nivelul de finantare prin PAC este insuficient


Romania apreciaza ca necesara si corecta structura Politicii Agricole Comune (PAC), prin cei doi piloni, dar nivelul de finantare este insuficient, a declarat ministrul Agriculturii, Petrea Daea, in cadrul unei intalniri avute cu omologul bulgar, Rumen Porodzanov.

Subiectele principale abordate de cele doua parti au vizat pachetul de reforma a Politicii Agricole Comune post-2020, cu accente pe bugetul PAC dupa 2020, Regulamentul privind planurile strategice in domeniul PAC, Regulamentul privind finantarea, gestionarea si monitorizarea PAC.

 

Astfel, ministrul Petre Daea a subliniat ca Romania are o pozitie ferma si constanta pentru trei mari probleme: "militam pentru un nivel financiar mai consistent al viitoarei Politici Agricole Comune, consideram ca plafonarea afecteaza fermierii romani, fiind de neacceptat pentru Romania".

 

Un alt aspect amintit de catre ministrul roman al agriculturii a vizat importanta continuarii convergentei externe.

 

"Romania apreciaza ca necesara si corecta structura PAC, prin cei doi piloni, dar nivelul de finantare este insuficient si nu raspunde pe deplin obiectivelor pe care ni le-am propus privind securitatea alimentara. Schimbarile climatice sunt o realitate si nu o fictiune, conditiile de mediu impun costuri suplimentare. Fermierilor nostri nu putem sa le cerem sa faca mai mult si mai bine cu bani mai putini, in conditii mai grele si mai restrictive", a subliniat ministrul roman al Agriculturii.

 

De asemenea, ministrul Petre Daea a punctat ca domeniul agricol este un punct esential in colaborarea dintre cele doua state.

 

Avand in vedere ca Bulgaria a incheiat la 30 iunie 2018 mandatul de presedintie a Consiliului Uniunii Europene, in cadrul intalnirii s-au discutat aspecte pragmatice legate de aceasta responsabilitate care va reveni Romaniei in primele sase luni ale anului 2019.

 

Ministrul bulgar al Agriculturii a impartasit din experienta acumulata pe perioada celor sase luni in care Bulgaria a detinut presedintia Consiliului UE, astfel incat sa raspunda la toate intrebarile pe care expertii romani le au in legatura cu acest subiect, pentru ca Romania sa fie complet pregatita de la 1 ianuarie 2019. In acest sens, partea bulgara a prezentat modul in care a parcurs atat etapele premergatoare, cat si cele din timpul detinerii presedintiei Consiliului UE, aratand prin exemple concrete complexitatea intregului mecanism in care au fost angrenati pe perioada celor 6 luni.

 

Potrivit MADR, delegatia Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor din Republica Bulgaria condusa de ministrul Rumen Porodzanov s-a aflat din data de 8 iulie in vizita oficiala in Romania. Alaturi de delegatia bulgara a fost si Todor Ivanov Churov, ambasadorul Republicii Bulgare la Bucuresti.

 

Oaspetii din Bulgaria au vizitat alaturi de seful MADR mai multe ferme din domeniul vegetal si zootehnic din judetul Buzau, o societate viticola, precum si o unitate de procesare de produse din carne. Aceasta unitate este membra a grupului aplicant care a depus documentatia la CE pentru inregistrare pe schema de calitate Indicatie Geografica Protejata pentru produsul Carnati de Plescoi.Poti fi interesat si de