Pesta porcina face ravagii. Inca un sat lasat fara toti porcii, in prag de Craciun

Pesta porcina face ravagii. Inca un sat lasat fara toti porcii, in prag de Craciun


Porcii din localitatea Rusanesti (sudul judetului Olt) vor fi sacrificati, dupa ce la finalul saptamanii trecute in comuna au fost confirmate trei focare de pesta porcina africana (PPA), a declarat primarul Alexandru Chirea.

Edilul din Rusanesti, nemultumit de decizia autoritatilor de a eutanasia porcii din toate exploatatiile din comuna, afirma ca dupa eliminarea porcilor bolnavi din cele trei focare, alti porci bolnavi nu au mai fost si 29 de probe au fost negative in ce priveste prezenta virusului.

 

'Au fost trei cazuri confirmate la Rusanesti, s-au luat masuri conform procedurilor si s-au prelevat probe si de la vecini, insa toate cele 29 de probe au iesit negative la prezenta virusului. Astazi am fost anuntati de la DSVSA si de la Ministerul Agriculturii ca maine se ridica toti porcii. Consider ca este exces de zel, pentru ca trebuia sa fie luate masuri in padure, in Teleorman, unde sunt porci mistreti morti. Nici accesul din padure nu a fost blocat, dupa ce au fost descoperiti porcii morti in padurea de la Slobozia Mandra. Sunt sute de hectare de padure unde sunt porci cu probleme, dar se elimina porci din gospodarii, care se plimba pe 3-4 metri patrati', a afirmat Chirea.

 

Primarul crede ca autoritatile sanitar-veterinare nu vor avea de ridicat multi porci din Rusanesti, deoarece animalele au fost sacrificate in saptamanile si chiar in zilele anterioare. Chirea a mentionat ca familia sa are aproximativ 100 de porci.

 

'Ii dau pe cei 100 si ceva de porci ai mei, dar sa lase cetatenii in pace. Oricum nu cred ca vor mai gasi ceva maine, oamenii i-au cam taiat, au inceput de acum 2-3 saptamani pentru ca se apropie si Craciunul si erau porci sanatosi', a mai spus primarul din Rusanesti.

 

Un focar de pesta porcina africana a aparut si la Cilieni, unde intr-o ferma cu 30 de porci doi au murit si probele au indicat prezenta bolii, conform analizelor efectuate in laboratorul judetean. Focarul de PPA la Cilieni nu a fost confirmat inca de IDSA.

 

Primarul comunei Cilieni, Ionel Marancea, a declarat, pentru Agerpres, ca gospodaria in care a aparut boala este la periferia localitatii, la aproximativ un kilometru de sat si in ferma respectiva erau 31 de porci, care au fost deja eutanasiati si zona a fost sterilizata.

 

'Au fost eutanasiati toti porcii de la acea gospodarie, dupa ce au aparut cazurile de mortalitate, au fost ingropati, zona a fost sterilizata. In sat nu sunt probleme, nu sunt animale bolnave', a spus Marancea.

 

El a aratat ca in prezent la Cilieni mai sunt aproximativ 100 de porci, pentru ca in ultimele saptamani cei mai multi au fost sacrificati, populatia temandu-se de aparitia pestei porcine africane dupa inregistrarea focarelor din judetul vecin, Teleorman, unde au fost inregistrate cazuri de PPA la mistreti din padurea de la granita cu judetul Olt.

 

Pentru a preveni raspandirea bolii, autoritatile din Cilieni au decis inchiderea Drumului Comunal 122 A spre Slobozia Mandra, din judetul Teleorman. Autoritatile recomanda folosirea urmatoarelor rute ocolitoare: Cilieni - DJ 642 - Babiciu - Sprancenata - DJ 546 - Slobozia Mandra; Cilieni - DJ 642 - Izbiceni - DJ 546 - Slobozia Mandra.Poti fi interesat si de