INTERVIU. Petri Endre, PETRY: Retetele vechi si modul de lucru traditional ne-au adus succesul

INTERVIU. Petri Endre, PETRY: Retetele vechi si modul de lucru traditional ne-au adus succesul


Anul acesta, mai mult ca niciodata, trebuie sa le dam si mai multa valoare produselor noastre traditionale, sa ne mandrim cu ele, sa le dam o viata noua. Descendentii familiei Petry, din Targu Mures, au reusit sa transforme produsele traditionale in piloni ai identitatii lor. Cum au reuşit sa duca mai departe tradiţia inaintaşilor ne-a dezvaluit intr-un interviu Petri Endre, administratorul Grupului de firme Petry.

“Societatea Primacom, sau Grupul de firme Petry, este o societate familiala. Ne bazam pe traditia familiei si putem atesta descendenta in materie de industria carnii pe parcursul a noua generatii. Din 1700 putem face dovada existentei in familie a meseriei de macelar. In anul 1879, breasla macelarilor s-a desfiintat, in sensul ca s-a organizat Camera de Comert a Industriilor si a Meseriilor din Targu Mures. Atunci a inceput o etapa mai noua, odata cu fondarea societatii noastre. Strabunicul meu a fost printre primii membri ai Camerei de Comert si Industrie din Targu Mures. De atunci, societatea are multe evenimente in cadrul industriei carnii. Se construieste o fabrica, merg la studii in strainatate, fac comert”, ne-a declarat Petri Endre. Acesta ne-a detaliat apoi felul in care nationalizarea a reusit sa le distruga munca de zeci de ani a familiei. Aveau sa revina in industria carnii si in piata imediat dupa Revolutie, cand au reinfiintat societatea. Au deschis mai intai atelierul si un magazin de desfacere, apoi cativa ani mai tarziu s-au extins, construind o adevarata platforma industriala langa Targu Mures. Au ajuns azi sa aiba 28 de magazine in trei judete: Mures, Harghita si Cluj.

 

Produsele brandului Petry sunt extrem de apreciate de clienti. Motivul ni-l dezvaluie chiar Petri Endre: “Avem un retetar de familie vechi de 100 de ani. Evident, nu folosim retetele mot-a-mot, le-am adaptat, pentru ca in orice meserie este si o evolutie. Nu mergem pe o productie mare, avem doar 4-5 tone zilnic, dar folosim foarte mult munca manuala in prepararea, in umplerea mezelurilor, in legarea lor. Practic, aceste retete vechi si modul de lucru traditional, care urmeaza tiparul stravechi, ne-au adus succesul. Sunca este produsul cu care ne mandrim cel mai mult. Anul acesta, suncile noastre crude uscate au primit si niste premii de care suntem foarte mandri. Produsele noastre traditionale sunt unite intr-o familie, sa zic asa, un grup de produse sub denumirea de Petry Sigmund. Cele care au aceasta eticheta sunt realizate pe baza retetarelor vechi si suntem foarte mandri de ele. Aici nu o sa gasiti mezeluri din carne de pui, pentru ca in trecut nu se produceau mezeluri din carne de pui. Avem si cateva produse exclusive, cum sunt crenvurştii zemoşi picanti, limba in aspic, care sunt produsele noastre, realizate dupa retetele de atunci. Avem pateu traditional in borcan, tot de o calitate superioara. Mergem pe o linie gourmet, produsele sunt la un nivel de calitate ridicata. Inclusiv ca pret suntem pozitionati putin mai sus. Clientii stiu acest lucru. Am vazut in ultimii ani ca produse de calitate sunt mult mai cautate. Consumatorii au inceput sa si le doreasca si sunt dispusi sa ofere bani pentru aceste produse.”

 

Despre profilul clientilor Petry, dar si despre proiectele prezente si cele viitoare ale grupului puteti citi din interviul publicat in editia 61 a revistei INDUSTRIA CARNII.RO.



Poti fi interesat si de