Gripa aviara ucide zeci de mii de curcani si fazani din Germania si Danemarca

Gripa aviara ucide zeci de mii de curcani si fazani din Germania si Danemarca


Germania si Danemarca au raportat descoperirea unor focare de gripa aviara inalt patogena H5N1, au informat autoritatile din cele doua tari transmite DPA.

La o ferma avicola din comuna Lewitzrand, nord-vestul Germaniei, au fost sacrificati 25.000 de curcani, a anuntat Ministerul Agriculturii din Schwerin, capitala landului Mecklenburg-Pomerania Inferioara.

 

'Exista temeri ca noi focare de gripa aviara vor aparea in acest sezon', a avertizat ministrul Agriculturii, Till Backhaus.

 

De asemenea, un focar de gripa aviara inalt patogena H5N1 a fost detectat la o ferma din districtul Cuxhaven, nordul Germaniei, toate pasarile fiind sacrificate.

 

In Danemarca, vor fi sacrificati aproximativ 2.700 de fazani de la o ferma avicola de langa orasul Tønder, la granita cu Germania, dupa descoperirea gripei aviare, a informat Autoritatea sanitar-veterinara.

 

Institutia a cerut fermierilor si crescatorilor de pasari din zona sa-si tina animalele in incinte acoperite si sa le hraneasca acolo, si sa evite contactul cu animale salbatice.

 

In mod normal, gripa aviara incepe sa se manifeste toamna, virusul fiind transportat de pasarile salbatice migratoare care vin din Asia in Europa. Tarile care descopera boli animale periculoase precum pesta porcina africana sau gripa aviara inalt patogena trebuie sa avertizeze imediat Organizatia Mondiala pentru Sanatate Animala si sa trimita regulat rapoarte de evolutie.

 

Pana acum nu exista cazuri semnalate de transmitere a virusului gripei aviare de la pasari la oameni, insa descoperirea unor astfel de focare a impus demararea unor campanii de sacrificare, iar fermierilor li s-a ordonat sa tina pasarile inchise.

 



Poti fi interesat si de