FAO: Preturile la alimente au scazut pentru prima data in 2018

FAO: Preturile la alimente au scazut pentru prima data in 2018


Indicele global al preturilor la produsele alimentare a scazut in luna iunie 2018, comparativ cu luna precedenta, acesta fiind primul declin inregistrat de acest indice in 2018, ca urmare a scaderii cotatiilor la porumb, grau si uleiuri vegetale, a anuntat Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), informeaza Reuters.

FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In luna iunie 2018, acest indice a scazut cu 1,3%, comparativ cu luna mai, pana la un nivel de 173,7 puncte.

 

"Majoritatea pietelor au adoptat recent un ton mai slab din cauza cresterii tensiunilor in relatiile comerciale internationale", a informat FAO.

 

Factorul principal care a stat la baza cresterii scaderii global al alimentelor in luna iunie a fost declinul de 3,7% inregistrat de pretul cerealelor, ca urmare a scaderii cotatiilor internationale la porumb si grau. De asemenea, pretul uleiurilor vegetale calculat de FAO a scazut cu 3% comparativ cu luna mai.

 

"Tensiunile comerciale crescute intre SUA si principalii sai parteneri comerciali, in special China, au afectat preturile la export pentru produsele americane, in special soia boabe, iar aprecierea dolarului a exercitat noi presiuni in jos", sustine FAO.

 

In paralel, FAO a anuntat ca se asteapta in 2018 la o recolta mondiala de cereale de 2,586 miliarde tone, cu 64,5 milioane tone, sau 2,4%, mai putin decat productia record inregistrata in 2017.

 

Noile prognoze ale FAO sunt cu 24 milioane de tone mai mici decat cele preconizate luna trecuta si reflecta perspectivele unei recolte mai mici de grau in Uniunea Europeana si de grau si cereale paioase in Rusia si Ucraina.

 

 Poti fi interesat si de