EFSA recomanda vaccinarea preventiva impotriva gripei aviare

EFSA recomanda vaccinarea preventiva impotriva gripei aviare


Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a recomandat vaccinarea preventiva impotriva gripei aviare pentru pasarile care traiesc in zone cu risc ridicat de transmitere, pentru a opri raspandirea unui virus care a ucis zeci de milioane de pasari in UE anul trecut, transmite Reuters.

Guvernele, care deseori sunt reticente la ideea vaccinarii din cauza posibilelor restrictii comerciale, incep sa se gandeasca din ce in ce mai mult la adoptarea vaccinarii din cauza efectelor devastatoare pe care virusul gripei aviare le poate avea asupra efectivelor de pasari si a riscurilor privind potentiala transmitere in randul oamenilor.

 

"Vaccinarea preventiva este strategia optima de vaccinare pentru a reduce numarul de focare si durata epidemiei si ar trebui efectuata in randul speciilor cele mai susceptibile la infectie si in zonele cu cel mai mare risc de transmisie", se arata in opinia stiintifica publicata pe site-ul EFSA.

 

Opinia EFSA vine la o saptamana dupa ce Franta a devenit prima tara din Uniunea Europeana care a demarat o campanie nationala de vaccinare impotriva gripei aviare.

 

De asemenea, EFSA a recomandat ca, in cazul unui focar, vaccinarea de urgenta sa fie efectuata pe o raza de trei kilometri in jurul focarului in zonele cu risc ridicat de transmisie.

 

Insa, vaccinarea ar trebui sa se adauge si nu sa inlocuiasca alte masuri preventive si de control, precum monitorizarea infectiilor, detectarea si biosecuritatea anticipata, si de asemenea vaccinarea este recomandata ca parte a unei abordari integrate de control a bolii, a adaugat EFSA.

 

Comisia Europeana a cerut EFSA sa ofere o analiza a vaccinurilor disponibile impotriva gripei aviare, a eficientei lor impotriva virusurilor si sa analizeze diferite scheme de vaccinare pentru a ajuta statele membre sa ia o decizie cu privire la strategiile lor de vaccinare atunci si daca va deveni necesara.

 

In mod normal, gripa aviara incepe sa se manifeste toamna, virusul fiind transportat de pasarile salbatice migratoare care vin din Asia in Europa. Tarile care descopera boli animale periculoase precum pesta porcina africana sau gripa aviara inalt patogena trebuie sa avertizeze imediat Organizatia Mondiala pentru Sanatate Animala (OIE) si sa trimita regulat rapoarte de evolutie.



Poti fi interesat si de