Dragos Frumosu, FNSIA: Focarul de pesta porcina africana a fost provocat

Dragos Frumosu, FNSIA: Focarul de pesta porcina africana a fost provocat


Fenomenul pestei porcine africane a fost provocat, iar autoritatile sunt vinovate pentru extinderea focarelor, a declarat pentru Mediafax, Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara.

„Cred ca acest focar a fost provocat. In primul rand faptul ca a aparut in Tulcea, unde era si o mare fabrica de produse din carne, care a inchis. Pe de o parte, respectivul investitor si-a pierdut afacerea, a pierdut foarte mult, pentru ca ii este foarte greu sa revina, iar pe de alta parte, sunt locurile de munca pierdute ale oamenilor”, a declarat Dragos Frumosu.

 

„Acum daca stau sa ma gandesc ca acest focar s-a extins extraordinar de repede, atunci ce putem sa credem, logic? Sau institutiile statului nu si-au facut datoria si nu au izolat focarul, sau intr-adevar discutam despre altceva, pentru ca extinderea asta inseamna fie o neglijenta din partea autoritatilor, fie o transmitere zonala la nivel de judete”, a adaugat Frumosu.

 

Potrivit liderului sindical, Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentara (ANSVSA) trebuia sa izoleze focarul si sa stopeze raspandirea virusului.

 

„Faptul ca la doua saptamani, maxim trei, dupa fenomenul Tulcea incepem sa gasim si in alte parti, te pune pe ganduri si atunci parca as elimina neglijenta si masurile si asta vizavi de masuri numai autoritatile pot sa precizeze ce au facut, dar aparitia si focarelor da altceva de gandit”, spune Frumosu.

 

„Daca fac o analiza si ma uit ca industria carnii, moraritul si panificatia sunt cam singurele subramuri din industria alimentara cu o dezvoltare mare si investitii romanesti, ma pune iar sa trag niste concluzii care nu as vrea sa fie pripite si care as vrea sa fie numai ca si o gandire personala exprimata. Pentru ca industria uleiului inseamna in momentul de fata 90% investii straine, industria zaharului inseamna 90% investitii straine, industria bauturilor racoritoare sau berile 100%, industria de procesare a laptelui si produselor lactate inseamna 90% investitii straine, deci moraritul, panificatia si industria carnii au ramas doua sectoare cu preponderenta a investitiilor romanesti, si atunci de gandesti la lucrurile astea”, a adaugat Frumosu.

 

In privinta efectelor pe care fenomenul pestei porcine il poate avea asupra industriei, dar si a Romaniei, Dragas Frumosu a precizat ca tara noastra va fi nevoita sa importe mai multa carne pentru consum si procesare, iar tot mai multe ferme autohtone risca sa-si inchida portile.

 

„Efectul poate fi dramatic pentru ca fermele noastre sunt inchise si suntem obligati sa importam mai multa carne pentru procesare si pentru consum ca atare, iar in al doilea rand va fi un cerc inchis, iar daca se depaseste un anumit procent de animale cu pesta porcina ca exportul produselor romanesti din carne sa fie limitat, poate chiar interzis, sau sa se faca dovada ca este facut din carne din import. Este un fenomen prin care am mai trecut in urma cu 10 ani si ne-a costat vreo patru ani de interzicere de export”

 

In privinta subventiilor, liderul sindical a precizat ca fondurile pe care autoritatile le-au cerut saptamana trecuta Comsiei Europene sunt bine venite pentru fermierii afectati de virusul pestei porcine africane, insa chiar daca subventiile „vin acum, construirea unei activitati noi in acest domeniu inseamna timp”.

 

„Subventiile sunt bine venite pentru oamenii astia, care risca pierderea afacerii, sau pierderi foarte mari, numai daca ei vin undeva mai inspre iarna nu mai faci nimic cu ei, isi acopera niste gauri, dar afacerea este inchisa, daca ar venit acum imediat acesti bani ar fi foarte bine, dar imaginati-va ca acest fenomen de pesta conduce la arderea tuturor grajdurilor si a tot ce se intampla in acele zone, daca lucrul este extins si chiar daca vin acum, construirea unei activitati noi in acest domeniu inseamna timp”.

 



Poti fi interesat si de