Daea: Trebuie sa limitam consecintele generate de pesta porcina africana

Daea: Trebuie sa limitam consecintele generate de pesta porcina africana


Sanatatea animalelor ramane unul din dezideratele majore pentru buna functionare si dezvoltare a sectorului de crestere a animalelor in Uniunea Europeana, iar presedintia romana va continua discutiile privind bolile majore, cu contagiozitate ridicata si caracter transfrontalier, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea, in Comisia pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara (ENVI) din Parlamentul European.

"Pesta porcina africana este una dintre aceste boli, cu care Uniunea Europeana se confrunta din 2014 si care continua sa se raspandeasca, pentru care trebuie sa gaseasca solutii eficiente pentru a limita consecintele economice si sociale generate de prezenta acestei boli intr-un teritoriu. Presedintia romana va continua sa faciliteze discutiile privind pesta porcina africana atat in Consiliu cat si cu ocazia conferintei ministeriale pe care o va organiza la Bucuresti, dedicata acestei boli precum si altor boli transfrontaliere ale animalelor", a spus ministrul Agriculturii.

 

El a precizat ca, la nivel tehnic, presedintia romana va facilita dezbaterile privind o abordare unitara pentru consolidarea capacitatii de prevenire a UE, aplicata de toate statele membre in mod armonizat. "Accentul nostru se va pune pe biosecuritate ca un concept general de prevenire a bolilor si protectie a sanatatii animalelor", a adaugat ministrul Agriculturii.

 

Un alt subiect important pe care Presedintia Romaniei doreste sa il abordeze se refera la progresele inregistrate in implementarea planului de actiune al Uniunii Europene privind Combaterea Rezistentei Antimicrobiene (AMR) in contextul unei abordari unitare a sanatatii 'One health approach'.

 

"Romania va identifica pasii viitori pentru a face UE o regiune de bune practici in combaterea AMR. In acest context se va organiza la Bucuresti o conferinta ministeriala. Bunastarea animalelor va ramane si ea in atentia noastra pe durata exercitarii presedintiei Consiliului UE. In acest sens vom analiza recomandarile din raportul Curtii de Conturi Europene pe tema «Bunastarea animalelor in UE: reducerea decalajului dintre obiective ambitioase si punerea in practica», publicat in 14 noiembrie 2018 si vom facilita adoptarea concluziilor Consiliului cu privire la acesta. Exportul de animale vii ramane in continuare o sursa de venit importanta pentru fermierii din UE iar Presedintia romana va continua dezbaterile pentru a se identifica solutiile si bunele practici cu scopul asigurarii bunastarii animalelor pe timpul transportului maritim. Un seminar pe acest subiect va fi organizat la Bucuresti, in marja reuniunii informale a sefilor serviciilor veterinare din luna iunie", a adaugat seful MADR.

 

In ceea ce priveste sectorul fitosanitar, Daea a subliniat ca scopul principal este cel de protejare a resurselor de plante (inclusiv padurile, plantele acvatice, plantele necultivate si biodiversitatea) impotriva organismelor daunatoare si facilitarea comertului sigur, pentru prevenirea raspandirii si introducerii daunatorilor din plante pe teritoriul Uniunii Europene.

 

Ministrul roman al Agriculturii a avertizat ca o gama larga de organisme daunatoare plantelor ameninta productia globala de alimente (inclusiv hrana pentru animale), productivitatea, biodiversitatea padurilor si flora salbatica a mediului natural.

 

El a spus ca Anul International al Sanatatii Plantelor 2020 este "deosebit de important pentru noi toti", iar in acest sens este esentiala pregatirea actiunilor inca din anul 2019.

 

"Ne-am propus ca pana la reuniunea informala a directorilor serviciilor fitosanitare care va avea loc in luna mai la Craiova, sa avem imaginea de ansamblu a tuturor activitatilor pe care statelemembre le propun pentru celebrarea acestui an. De asemenea avem in vedere o conferinta regionala care sa reuneasca autoritatile nationale pentru protectia plantelor, asociatii implicate in protectia plantelor, public si decidenti politici care are ca scop principal agrearea unor actiuni concrete care sa fie raspunsul cel mai potrivit provocarilor comune din regiune", a mai spus ministrul Agriculturii, Petre Daea.



Poti fi interesat si de