Daea: Ordinul emis nu vizeaza sub nicio forma arderea culturilor agricole

Daea: Ordinul emis nu vizeaza sub nicio forma arderea culturilor agricole


Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a facut clarificari cu privire la ordinul prin care se impunea distrugerea porumbului acolo unde exista temeri ca mistretii ar fi putut ajunge in culturile agricole, in cautarea hranei.

Petre Daea, afirma ca ordinul emis nu vizeaza sub nicio forma distrugerea sau arderea culturilor agricole, asa cum au aparut informatiile in spatiul public, ci doar a locului unde a fost gasit un focar de pesta porcina africana la porcul mistret si numai in cazul in care acesta este gasit in cultura, iar pana in prezent nu exista o astfel de situatie in Romania.

 

"Ordinul dat pentru combaterea pestei porcine africane nu vizeaza sub nicio forma distrugerea sau arderea culturilor agricole, se refera doar la zonele unde aparut un focar de pesta porcina africana la porcul mistret, dar numai in cazul in care acesta este gasit in cultura. Este un ordin cu caracter intern pentru a pregati specialistii sa abordeze aceasta tema impreuna cu fermierii, in conformitate cu ceea ce s-a decis la Comitetul ministerial pentru situatii de urgenta. Deci, daca se gaseste in cultura un mistret mort ca urmare a contaminarii cu PPA, atunci zona respectiva se incercuieste si nu se atinge de ea. Pleaca cultura de acolo, dar ocoleste locul respectiv care se trateaza. Mai sunt oameni care vad porumbul culcat acolo si zic lasa sa iau porumbul asta culcat acasa, ori nu este cazul. E vorba doar de locul unde a fost porcul, daca a fost gasit. Acesta se dezinfecteaza pur si simplu. In momentul de fata nu avem nicio astfel de situatie. Nu exista la aceasta data vreun caz in Romania", a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

 

Seful MADR a precizat ca este inadmisibila o asemenea interpretare "alarmanta si neconforma cu ordinul dat", potrivit careia fermierii sunt obligati sa isi arda culturile agricole din cauza pestei porcine africane.

 

"Am fost informat azi ca oameni care nu tin cu tara aceasta, sunt lipsiti de orice ratiune, lanseaza asemenea interpretari. Ordinul suna foarte clar: in conditiile in care se gaseste un mistret mort la locul respectiv, se trateaza locul respectiv. Daca il gasim in padure nu taiem copacii si nu dam foc la padure. Pai ce facem, ardem tara? Raman consternat de informatiile din presa care pot face rau tarii prin interpretare alarmanta si neconforma cu ordinul dat", a mai spus Daea.

 

Conform ordinului ministrului Agriculturii 1295 din 3 august 2018, in zonele afectate de pesta porcina africana, suprafetele vor fi verificate inainte de recoltare, iar zonele afectate de mistreti vor fi izolate prin benzi arate si plantele vor fi neutralizate de catre proprietar la fata locului. De asemenea, este interzisa recoltarea plantelor sau transportul acestora in alte zone, iar dezinfectarea masinilor agricole, a combinelor, tractoarelor sau echipamentelor este obligatorie. Potrivit presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Branescu, numarul focarelor de pesta porcina africana a ajuns la 578, in 98 de localitati din opt judete (Satu-Mare, Bihor, Salaj, Tulcea, Braila, Constanta, Ialomita si Galati). Pana in prezent au fost ucisi peste 78.000 de porci din ferme si gospodarii ale populatiei.Poti fi interesat si de