Crescatorie de Mangalita, decimata de pesta porcina africana

Crescatorie de Mangalita, decimata de pesta porcina africana


Aproape 300 de porci Mangalita au fost eutanasiati in judetul Braila, dupa ce a fost confirmat un focar de pesta porcina africana la o crescatorie a acestei rase.

Ferma apartine societatii Zenterente Company SRL, care avea un efectiv de 297 de porci din rasa Mangalita intr-un spatiu zootehnic din incinta unei foste intreprinderi agricole de stat din satul Silistea.

 

„Saptamana trecuta au fost eutanasiate 297 de capete, unul mort, 296 eutanasiati. Despagubirile vor fi stabilite de o comisie de evaluare. Asteptam de la comisie documentele”, a declarat, pentru INDUSTRIA CARNII.RO, Gicu Dragan, directorul Directiei Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Braila.

 

In prezent, in judetul Braila se inregistreaza 97 de focare de pesta porcina africana active si o suspiciune.

 

Potrivit presei locale, ferma de porci Mangalita care a fost afectata de virus ii apartine lui Constantin Varga, care este asociat cu Iulia Dragan, fiica directorului DSVSA Braila.

 

„Ne-am axat strict pe Mangalita, avand doar exemplare de rasa pura. In momentul cand s-a confirmat focarul de pesta porcina existau in ferma circa 300 de porci, toti cu greutate de peste 200 kilograme. Daca ar fi sa facem un calcul al pagubei provocate, avand in vedere ca e o rasa speciala, care se vindea cu cel putin 12 lei per kilogram, probabil ca am pierdut cam 9 - 10 miliarde de lei vechi. In prezent lucram la dosarele de despagubire, dar nu as putea sa va spun, la ora actuala, care va fi valoarea despagubirii. Probabil peste o saptamana vom sti aceasta suma”, a declarat Constantin Varga pentru Obiectiv Vocea Brailei.Poti fi interesat si de