Cei doi piloni ai transformarii digitale


Compania elvetiana din industria alimentara Bell Food Group se afla in plin proces de transformare digitala. Pentru CIO Sven Friedli, doua aspecte sunt cele mai importante: un partener IT de incredere si tehnologiile corecte pentru atingerea obiectivelor.

„Fabricile noastre de mezeluri din Spania sunt exemplele ideale pentru beneficiile aduse de solutiile digitale. Avand un rulaj de 15 mil. kg pe an, acestea au nevoie in permanenta de informatii actuale si transparente privind stocurile, o productie optimizata, fiind totodata necesara asigurarea trasabilitatii – astfel, tehnologiile digitale sunt un lucru necesar.“

 

In acest fel descrie Sven Friedli avantajele unui lant digitalizat de creare a valorii adaugate. Din octombrie 2020, Friedli este Chief Information Officer (CIO) in cadrul companiei elvetiene Bell Food Group. In opinia sa, masurile de digitalizare trebuie sa rezolve mereu o problema concreta din companie si sa se reflecte in mod pozitiv asupra calitatii datelor, costurilor sau cifrei de afaceri. „Digitalizarea are menirea de a ne satisface in mod optim nevoile antreprenoriale si de a face compania sa lucreze in mod rentabil la nivelul intregului grup“, sustine Friedli.

 

csb4

 

Daca va uitati la tehnologiile din spatele acestei strategii veti recunoaste o mare parte dintre acestea: ERP, MES, solutiile Supply Chain, terminalele de date din fluxul de marfa intern si robotica asigura functionarea corecta a acestui angrenaj dintre afacere si IT.

 

Modulele software precum Planificarea productiei sau Calculatia transarii sunt utilizate pentru a creste transparenta si pentru a obtine castiguri in materie de eficienta.

 

Compania de procesare a carnii fondata in 1869 de catre Samuel Bell, odinioara de mici dimensiuni, a devenit un veritabil jucator cheie international, deruland afaceri in 15 tari din toata Europa, din Spania si pana in Romania.

 

„Fiind toti in aceeasi barca, intelegerea comuna a proceselor unui procesator de alimente este cu atat mai importanta. Un specialist IT fara cunostinte solide in domeniu nu ne poate impulsiona afacerea. Profit de ocazie pentru a-i aduce un compliment lui Peter Ettrich, Director DevOps Center CSB si intregii echipe de proiect CSB. Acestia au adus cu adevarat fabricile de mezeluri la un nivel nou.“ - Sven Friedli, CIO Bell Food Group.

 

Partenerul IT este pilonul decisiv al transformarii digitale

In domeniul ERP, Bell Food Group colaboreaza cu succes in 19 fabrici cu specialistul de bransa CSB-System. „In cadrul unitatilor noastre din Spania, proiectele ERP ies in evidenta tocmai datorita calitatii remarcabile a proceselor digitale implementate. Pur si simplu pentru ca in materie de cooperare, toate au mers ca pe roate, toate partile implicate au vorbit aceeasi limba si fiecare stia clar obiectivele comune. Reusita este de la sine inteleasa.“

 

Ceea ce vrea sa spuna Friedli este ca numerosi factori de decizie din industria alimentara cunosc prea bine acest lucru din propria experienta: reconfigurarea proceselor stabilite cu ani in urma, precum si crearea de structuri IT si OT complexe nu sunt posibile printr-o apasare de buton. De asemenea, au fost digitalizate fluxurile din fabrici si optimizat managementul nivelului shopfloor.

Pentru toate aceasta este nevoie de o intelegere profunda a provocarilor fabricilor de produse alimentare. Procesele pot fi structurate in mod optim doar daca furnizorul ERP si proprii angajati coopereaza direct in locul respectiv, la acelasi nivel.

 

Fabricile spaniole de mezeluri ating un nivel nou de eficienta

Intr-adevar, fabricile din regiunile Extremadura si Castilia-La Mancha, cunoscute pentru mezeluri si specialitati, au cunoscut in ultimele luni un nivel de eficienta complet nou.

 

Pana de curand, etapele de lucru redundante si informatiile incomplete reprezentau un factor de cost semnificativ. Din acest motiv, una dintre principalele cerinte ale Bell Food Group a fost migrarea de la hartie la fluxul informational digital, spre exemplu la prelucrarea retetelor, comenzilor sau in materie de trasabilitate.

 

Avand o suprafata de 65.000 metri patrati, 120 de angajati si o capacitate de productie de 5.000 tone de sunci crude (inclusiv mult-ravnitul sortiment Jamon Ibérico), fabrica Bell din Spania situata la sud-vest de Madrid este una dintre cele mai importante unitati de productie din Europa.

 csb2

 

„Este un produs extrem de gustos si scump, produs la scara larga”, afirma Friedli. „Vorbim despre pana la un milion de sunci atarnate in halele noastre din Fuensalida, pentru uscare si maturare. “In functie de calitate si certificarea dorita, diverse sortimente de sunci, sunt maturate pentru perioade de timp diferite - punerea in aplicare a metodelor traditionale intr-un mediu industrial la scara larga poate reprezenta o provocare majora.

 

„In trecut, unitatea nu avea o evidenta clara asupra procesului de productie”, declara Friedli. „Acum am implementat o solutie Supply-Chain care urmareste intregul proces, de la achizitia porcilor pana la vanzarea suncilor. Acum, toate informatiile si datele se afla intr-un sistem unic de-a lungul intregului proces, astfel ca inventarul este rezolvat printr-un simplu clic cu mouse-ul, intocmai ca verificarea incasarilor.”

 

csb3

 

„Disponibilitatea rapida a informatiilor in ERP faciliteaza actiuni mai rapide“, este de parere Peter Ettrich. Acesta este responsabil de aplicatiile CSB din cele 19 fabrici Bell din toata Europa. Etichetarea a inregistrat si ea rapid un progres vizibil, constatandu-se reducerea erorilor. In plus, cu ajutorul sistemului ERP a fost realizata optimizarea picking-ului. Bell Food Group mizeaza si in acest domeniu pe informatii digitale, in locul formularelor pe hartie. Utilizarea terminalelor mobile nu doar a accelerat procesele, ci a redus erorile si munca suplimentara ulterioara.

 

Per total, proiectul a fost un adevarat succes si a ajutat Bell Spania sa rezolve problemele din procesul de productie cu ajutorul digitalizarii.

 

Impreuna implementam strategii de utilizare realiste

Pentru Bell Food Group, digitalizarea nu este ceva nou, numeroase unitati din grup sunt digitalizate de peste doua decenii. Au fost digitalizate partial cel putin fluxurile din birouri, sarjarea, picking-ul, depozitul si utilajele. In localitatea elvetiana Oensingen a fost dat in exploatare inca din 2005 un depozit high-rack coordonat prin RFID, ceea ce pentru stadiul de atunci al tehnicii a insemnat o adevarata performanta pioniereasca in industria carnii.

 

Acum, insulele digitale individuale trebuie integrate intr-un tot unitar. Mai intai trebuie reproduse tehnic achizitiile din ultimii ani, pentru a facilita evidenta globala a datelor.

 

Din acest motiv, la incorporarea de noi fabrici prima intrebare este legata de IT: cum va avea succes integrarea, in ciuda gradului de maturitate eterogen al fabricilor individuale?

 

Pentru ca inca exista multe lucruri de facut. „Pe noi ne intereseaza excelenta operationala“, afirma Friedli in legatura cu proiectele urmatoare pe care doreste sa le inceapa cu echipa CSB in diferite puncte de lucru din Europa. Un exemplu pentru urmatoarea treapta de productivitate este un Manufacturing Execution System pentru transarea dintr-o fabrica elvetiana – de asemenea de la CSB.

 

La nivelul concernului, deciziile luate pe baza datelor vor deveni un factor de succes si mai important. Datorita implementarii noului calcul al costurilor operationale si al contributiilor de acoperire, va fi creata o punte intre nivelurile shop floor si top floor.

 

La final conteaza, ca intotdeauna, ca procesele sa fie optimizate continuu si sa fie impulsionate masuri de digitalizare noi, cu ajutorul sistemului ERP. Obiectivul nostrum este un lant End-to-End digitalizat, de la prognoza si planificare pana la livrare.

 

Asigurarea calitatii va fi integrata alaturi de transare, ambalare sau logistica. Cand vine vorba de nevoia de optimizare, Peter Ettrich si Sven Friedli sunt complet de acord: „este important sa cunosti nevoile unitatilor de afaceri si sa le urmaresti in mod consecvent in maniera iterativa. Obiectivele corecte sunt atinse doar daca afacerea obtine un beneficiu clar din digitalizare!”

 

Date contact CSB-System Romania SRL

Tel.: +40-368-446235 / Fax: +40-368-446236 / office@csb-system.ro / www.csb.com



Poti fi interesat si de