Asociatii: Sectorul cresterii porcului, in pericol
Vineri, 13 Iulie 2018
Vineri, 13 Iulie 2018
APCPR (Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania), AMVS (Asociatia Medicilor Veterinari din Sectorul Suin), ANFNC (Asociatia Nationala a Fabricantilor de Nutreturi Combinate) si AFISS (Asociatia Fermierilor cu Investitii in Sectorul Suin) atrag atentia fermierilor, vanatorilor si populatiei asupra epidemiei de Pesta porcina africana (PPA), care evolueaza in Romania.
„In cazul in care nu vor fi luate masuri imediate pentru a limita raspandirea bolii, efectele economice pot fi semnificative si vor afecta sectorul cresterii porcului din Romania pe termen lung. Motiv pentru care asociatiile de profil atrag atentia asupra nevoii de implementare a unor actiuni comune de prevenire, alaturi de autoritatile statului”, se arata intr-un comunicat comun.
Pesta porcina africana (PPA) este o boala infectioasa virala, extrem de contagioasa, care afecteaza porcul domestic din sectorul gospodaresc sau industrial si porcul mistret. Deoarece nu exista niciun tratament sau vaccin care sa previna aparitia, singura metoda eficienta de preventie este mentinerea unui nivel inalt de biosecuritate in fermele comerciale si in gospodariile populatiei. Identificarea timpurie, controlul si stingerea posibilelor focare de boala sunt esentiale in limitarea transmiterii virusului.
Pesta porcina africana (PPA) nu poate afecta starea de sanatate a omului, chiar si in cazul contactului direct cu animalele bolnave. In schimb, omul poate fi un important vector pentru raspandirea bolii de la o gospodarie la alta sau chiar in fermele comerciale, daca nu respecta regulile de biosecuritate.
«Doar printr-o actiune comuna, constanta si o vigilenta crescuta a crescatorilor de animale, a medicilor veterinari si a autoritatilor din domeniu, se poate preveni extinderea epidemiei de pesta porcina africana in Romania», a declarat Dr. Adrian Balaban, Presedintele AMVS.
Pentru a preveni raspandirea PPA, crescatorii de porci au responsabilitatea de a identifica, in cel mai scurt timp, animalele bolnave. Impreuna cu medicii veterinari si autoritatile de resort, vor lua toate masurile care se impun pentru a preveni raspandirea bolii, conform Manualului operational pentru interventia in focarele de pesta porcina africana, disponibil pe site-ul ANSVSA.
Döner este un fel de mancare tipic turcesc, care mai este frecvent numit „kebab”...
“Am observat in ultimii 3 ani o crestere semnificativa pentru comenzile de mici si anticipa...
Analizele efectuate de Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti au confirmat focaru...