Asociatia Pro Consumatori solicita demisia presedintelui ANSVSA
Luni, 30 Iulie 2018
Luni, 30 Iulie 2018
Astfel, APC anunta proteste la sediul MADR si la cel al ANSVSA, solicitand totodata demisia presedintelui ANSVSA, Geronimo Branescu.
„5,6 milioane kilograme de carne de porc a fost distrusa prin incinerare /ingropare, ceea ce inseamna 10% din consumul anual de carne al romanilor! Actiunea pesta porcina africana va incinera pana la finalul anului peste 1 milion de porci! Romania a pierdut statutul de tara libera de pesta porcina si nu mai poate exporta carne de porc timp de 3 ani! Pesta porcina aduce foametea in Romania, mii de familii din mediul rural vor fi lipsite de hrana prin confiscarea porcilor in vederea incinerarii! Pesta porcina distruge afacerile mici cu carne de porc! Pesta porcina produce somaj, mii de angajati vor fi disponibilizati! Opriti distrugerea zootehniei romanesti! Opriti distrugerea taranului roman! Opriti distrugerea producatorilor traditionali de produse din carne de porc!”, se arata intr-un comunicat transmis de Asociatia Pro Consumatori.
Asociatia avertizeaza ca lucrurile au scapat de sub control, iar reprezentantii unor directii sanitar veterinare din judetele aflate in carantina fac abuzuri.
„De exemplu, unui mic crescator de porci din judetul Tulcea care are o exploatatie de 2.000 de capete i se refuza de catre DSVSA Tulcea eliberarea autorizatiei de comercializare a porcilor ajunsi la greutate de sacrificare cu toate ca analizele medicale atesta faptul ca acei porci sunt sanatosi. De asemenea, respectivului fermier i s-a interzis aprovizionarea cu cereale a fermei pe motiv ca poate contamina efectivul de porci cu pesta porcina africana. Lipsa hranei in ferma respectiva a dus la aparitia canibalismului intre animale. Totodata, comerciantii datorita psihozei instalate la nivel national nu se mai aprovizioneaza cu carne de porc din judetele aflate in carantina. Reprezentantii directiilor sanitar veterinare din teritoriu au drept de viata si de moarte asupra crescatorilor de porci, ei hotarasc care ferme trebuie lichidate si care nu”, mai reiese din comunicatul APC.
Reprezentantii APC sustin ca vectorul pestei porcine africane din Romania poate fi si carnea de porc congelata din import. Potrivit informatiilor de pe site-ul ANSVSA, virusul pestei porcine rezista mai multi ani in carnea congelata, astfel ca APC solicita ANSVSA-ului sa faca publica situatia importurilor de carne congelata de la inceputul acestui an si pana in prezent, pe fiecare tara de provenienta, precum si rezultatele analizelor specifice identificarii virusului pestei porcine africane realizate de ANSVSA pentru fiecare lot de carne congelata din import aferent perioadei 1 ianuarie 2018 - 30 iulie 2018.
"Actuala conducere a ANSVSA nu a realizat anterior acestui moment critic o campanie nationala de informare a cetatenilor din mediul rural cu privire la modul in care se poate preveni infectarea porcilor din gospodaria proprie cu virusul pestei porcine, dar si cu privire la alte lucruri ce tin de masurile care se intreprind de catre stat in momentul in care porcii sunt diagnosticati cu pesta porcina africana. Lipsa acestei informari prealabile a creat panica si tensiuni in randul comunitatilor din mediul rural. Totodata, conducerea ANSVSA nu a intreprins anterior momentului confirmarii primului focar de pesta porcina in Romania (31 iulie 2017), masuri de biosecuritate corespunzatoare pentru fiecare punct vamal si nu a facut publice aceste masuri prin intermediul unor canale de comunicare cu putere mare de diseminare a informatiei in mediul rural si urban, cum ar fi posturile de radio si televiziune! De la inceputul crizei si pana in prezent, ANSVSA a comunicat cu opinia publica numai prin intermediul unor comunicate aride de presa, in care se repeta, in mod ostentativ anumite lucruri, in timp ce informatiile utile pentru consumatori, cum ar fi, stabilirea despagubirilor si intervalul de timp in care acestea vor fi platite, lipsesc. Toate aceste nereguli grave, ma indreptatesc, ca in numele consumatorilor afectati de aceasta criza, sa solicit demisia domnului Geronimo Raducu Branescu, presedinte ANSVSA. Totodata, APC a intreprins demersurile legale in vederea pichetarii sediului Ministerului Agriculturii in data de 2 august 2018, in intervalul orar 11-13, respectiv pichetarea sediului ANSVSA, in aceeasi zi, in intervalul orar 15.00-16.00", a declarat Conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC.
Bilantul crizei generate de pesta porcina africana este unul care creeaza ingrijorare pentru APC (66.295 de porci sacrificati si incinerati/ingropati) si care poate capata conotatii apocaliptice in lunile urmatoare. Pana la data de 27 iulie 2018, conform datelor furnizate de ANSVSA prin intermediul comunicatelor de presa, au fost confirmate 441 focare de pesta porcina africana (PPA), dintre care 439 focare de PPA in gospodariile populatiei si 2 focare in exploatatiile comerciale (in aceste exploatatii situate in judetul Tulcea s-a hotarat sacrificarea si incinerarea a 64.580 porci).
Pesta porcina africana afecteaza zona de Sud-Est a Romaniei, unde exista 16,6% din efectivul de porci al Romaniei, adica circa 750.000 de porci, din totalul de 4,5 milioane porci, respectiv zona de Nord-Vest a Romaniei, unde exista 13,8% din efectivul de porci al tarii noastre, ceea ce inseamna circa 620.000 de porci din totalul de 4,5 milioane porci. Avand in vedere evolutia galopanta a pestei porcine africane in zonele respective, in acest moment exista un risc foarte mare ca in urmatoarele luni sa fie sacrificate in vederea incinerarii 1,3 milioane porci, ceea ce reprezinta circa 30% din efectivul de porci al Romaniei.
Totodata, 7 judete (Tulcea, Braila, Constanta, Ialomita, Satu Mare, Salaj si Bihor) se afla in carantina. Pretul carnii de porc in viu a scazut in aceste judete de la 6,5 lei per Kg la 5,5 lei per kg. Crescatorii de porci din exploatatiile comerciale din aceste judete au primit din partea ANSVSA interdictia de a mai comercializa animalele pe o perioada de 30 de zile, iar comerciantii evita sa mai cumpere carne de porc din judetele mentionate mai sus, fapt deosebit de grav care se poate finaliza cu falimentarea acestora.
Avand in vedere cele mentionate mai sus, Asociatia Pro Consumatori, organizatie de utilitate publica, cu 28 de ani de activitate in domeniul protectei consumatorilor, solicita:
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...
Institutia Prefectului Salaj a precizat ca Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) a adoptat,...