„Salata cu icre de stiuca de Tulcea” a primit protectia nationala

„Salata cu icre de stiuca de Tulcea” a primit protectia nationala


Produsul ”Salata cu icre de stiuca de Tulcea” a primit protectia nationala a sistemelor din domeniul calitatii conform legislatiei europene si nationale, a anuntat Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Dreptul de utilizare a logo-ului national cat si dreptul de a comercializa produse din clasa 1.7. Pesti, moluste si crustacee proaspete si produse derivate cu denumirea de Salata cu icre de stiuca de Tulcea revine exclusiv producatorilor sau procesatorilor din arealul geografic, respectiv teritoriul administrativ al judetului Tulcea care respecta prevederile din caietul de sarcini si sunt supusi controlului si certificarii unui Organism de Inspectie si Certificare recunoscut de MADR.

 

Denumirea inregistrata este protejata impotriva oricarei alte practici care ar putea induce in eroare consumatorul cu privire la adevarata origine a produsului.

 

Autoritatea competenta responsabila cu verificarea pe piata a etichetarii şi utilizarii logo-ului national este Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) conform art. 2 alin.(c) din Hotararea nr.152/2015.

 

Asociatia RO-PESCADOR, grupul aplicant al producatorilor si procesatorilor produsului ”Salata cu icre de stiuca de Tulcea” din arealul geografic trebuie sa desfasoare activitati de informare şi promovare care sa vizeze informarea consumatorilor in privinta proprietatilor produselor care ofera valoare adaugata, va monitoriza utilizarea comerciala a denumirii ”Salata cu icre de stiuca de Tulcea”, va lua masuri pentru asigurarea protectiei juridice adecvata a indicatiei geografice protejate national.

 

Salata cu icre de stiuca de Tulcea este o crema de culoare alb, alb-galbui obtinuta din minim 29% icre din care min. 15% icre de ştiuca cu bobul intreg şi 14% icre de peste deltaic (specii din familia Cyprinidae - caras, babusca, rosioara, icre de crap neformate - si familia Percidae - salau, biban), in amestec cu ulei de floarea-soarelui, apa carbogazificata, sare gema neiodata si zeama de lamaie.

 

Salata cu icre de stiuca de Tulcea este specifica prin reteta, materii prime, ingrediente si metoda de preparare. Conform retetei traditionale are o proportie specifica de 29% icre, formata din minim 15% icre de stiuca si 14% icre de peste deltaic.

 

Romania are patru produse inregistrate pe sisteme de calitate europene, din care trei Indicatii Geografice Protejate (I.G.P.): Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Tara Barsei si produsul Telemea de Ibanesti inregistrat pe sistemul de calitate Denumire de Origine Protejata (D.O.P.).

 

La Comisia Europeana se afla depuse documentatiile a patru produse pentru dobandirea protectiei europene Indicatie Geografica Protejata, trei produse sunt in analiza: Carnati de Plescoi, Caşcaval de Saveni, Telemeaua de Sibiu si in faza de opozitie europeana produsul Scrumbie de Dunare afumata.



Poti fi interesat si de