Romanii  prefera gusturile care amintesc de copilarie, cum ar fi carnatii sau castravetii murati

Romanii  prefera gusturile care amintesc de copilarie, cum ar fi carnatii sau castravetii murati


Un studiu Tazz by eMAG arata ca, pe de-o parte, 81% din romani asociaza ingrediente specifice cu gustul copilariei, ceea ce sugereaza ca relatia lor cu mancarea se bazeaza pe un adaos nutritional, dar si emotional. Pe de alta parte, 1 din 3 romani comanda la restaurant burgeri, pizza si paste, aratand interesul sporit pentru preparatele internationale.

Cercetarea, realizata in parteneriat cu D&D Research pe un esantion de peste 1.600 de persoane, a pornit din dorinta de a defini gustul de acasa, dar si influentele culinare in obiceiurile de consum ale romanilor.

 

”Inarmati cu know-how local, dar si cu pofta de inovatie, am pornit la drum cu un studiu de piata pentru a analiza obiceiurile de consum ale romanilor. Am stat de vorba si cu restaurantele partenere din tara, unde chefii au inceput deja sa readuca la viata ingredientele locale. Cu toate datele pe masa, am lansat in premiera in Romania, printr-un parteneriat cu peste 1000 de restaurante din portofoliu, o noua categorie de produse -„Gusturi locale, preparate legendare”, prin care am adus gusturile locale in retetele celor mai iubite preparate internationale. Impreuna, dam astfel spatiu de dezvoltare noii bucatarii romanesti, iar gustul de acasa devine ingredientul secret al experientelor locale, livrate doar de tazz”, declara Alin Serban, CEO tazz.

 

Gusturi de acasa preferate de romani

In materie de gusturi de acasa preferate de romani, studiul evidentiaza un mix de preparate si ingrediente care aduc aminte instantaneu de copilarie. Rezultatele arata ca, indiferent de categorie, scortisoara este ingredientul cel mai asociat cu gustul copilariei, si este urmata de lapte, branzeturi, cartofi si fructe de gradina.

 

La capitolul deserturi, placinta cu mere sau branza reprezinta gustul inconfundabil de copilarie (aleasa de 15.4% din romani), alaturi de alte prajituri (7%), clatite (5.6%) si gogosi (4.5%) sau gomboti. Nelipsite din preferintele romanilor sunt si conservele pregatite in casa: in topul celor sarate, primele locuri sunt ocupate de castraveti murati in otet sau saramura (17.1% dintre romani), gogosari murati (13.7%) si zacusca (9.2%), in timp ce pe primele locuri in topul conservelor dulci se afla gemurile (38.4%), dulceata (32%) si magiunul de prune (13.4%). In topul aperitivelor reci cu cel mai reprezentativ gust local se afla carnatii (alesi de 18% dintre romani), carnea afumata (13%) si salamul (11.5%), iar la capitolul branzeturi, 25% dintre respondenti au ales telemeaua de vaca, in timp ce telemeaua de oaie si branza de burduf ocupa fiecare cate 16% in topul preferintelor.

 

”A fost foarte interesant sa descoperim modul in care preferintele alimentare ale romanilor sunt influentate de trendurile internationale, dar si de nostalgia culinara din diverse zone ale tarii, evidentiata prin ingrediente reprezentative pentru gustul de acasa. Corelandu-le cu mancarurile preferate acum la restaurant, din studiu reiese interesul crescut al romanilor atat pentru gusturi locale, cat si pentru bucatarii internationale.” adauga Dan Petre, D&D Research.

 

”Gusturi locale, preparate legendare” – noua campanie tazz, dedicata noii bucatarii romanesti

Gustul de acasa, conturat pe baza studiului, devine asadar busola unei noi categorii de produse lansate in premiera in Romania de tazz: ”Gusturi locale, preparate legendare” – o colectie de peste 2000 de noi preparate, bazate pe cele mai populare produse internationale si reinventate de chefi cu ingrediente locale, exclusiv pentru tazz.

 

Printre preparatele pe care romanii le vor putea comanda pe tazz se numara Bruschette cu zacusca si branza de burduf, Burger cu carnati de oaie rasuciti, Shaorma cu pulpa de pui frageda si ardei copti, Pizza cu hribi si branza Horezu maturata sau quesadilla cu branza maturata de Apuseni de la Torockoi. La capitolul deserturi, clientii tazz vor avea de ales dintre preparate precum Sorbetto de catina romaneasca ecologica, Cannoli cu urdã, nuci si vanilie sau Brownie vegan cu magiun romanesc fiert in tuci.

 

Produsele sunt disponibile in aplicatia tazz, in perioada 3 noiembrie – 15 decembrie 2021.



Poti fi interesat si de