Romania a importat carne de porc de aproape 300 milioane de euro, in primul semestru

Romania a importat carne de porc de aproape 300 milioane de euro, in primul semestru


Romania a importat carne de porc in valoare de 292,2 milioane de euro, in primele sase luni din acest an, in crestere cu 17% fata de perioada similara din 2019, potrivit datelor centralizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Cantitatea de carne de porc adusa in tara in primul semestru din acest an - proaspata, refrigerata sau congelata - a fost cu aproape 5% mai putina decat cea care a fost importata in primul semestru al anului trecut, respectiv 122.961,12 tone.

 

In perioada ianuarie - iunie 2019 au fost consemnate importuri de carne de porc de 129.393,87 tone, in valoare de 249,71 milioane de euro.

 

Carnea de porc proaspata, refrigerata sau congelata ocupa de mai bine de 20 de ani prima pozitie pe lista importurilor Romaniei de produse agroalimentare.

 

Carnea de porc este cea mai consumata din Romania, inaintea carnii de pasare si de vita, insa din productia interna este acoperit doar 30% din consum, restul provenind din importuri, in special din schimburile intra-comunitare.

 

Din 31 iulie 2017, Romania se confrunta cu virusul pestei porcine africane, o boala care afecteaza dramatic efective de porcine, chiar daca nu se transmite la om, pana in prezent fiind decimate peste 600.000 de capete.

 

Pierderile din industria cresterii porcului directe si indirecte din cauza pestei porcine africane erau de aproape un miliard de euro, pana la mijlocul lunii iunie 2020, iar cele prin deficitul de balanta comerciala depaseau deja miliardul de euro, estimau specialistii din domeniu.

 

Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), efectivele de porcine existente la 1 mai 2020 au scazut cu 1,5% pe total, fata de aceeasi data a anului trecut, ajungand la 3.669.342 de capete. La 1 mai 2019, efectivele totale de porcine erau de 3.726.282 capete.

 

De asemenea, la 1 mai 2020, efectivul matca (scroafe de prasila) totaliza 236.843 de capete, in scadere cu 5,6% fata de 1 mai 2019, cand era de 250.982 de capete.

 

In Romania, consumul de carne de porc per capita detine o pondere de aproape 50% (38,3 kilograme) din total, fiind cea mai consumata carne, in timp ce locul al doilea este ocupat de carnea de pasare, cu 27 de kg pe cap de locuitor, potrivit INS.



Poti fi interesat si de