Romania, pe locul 9 in Europa la risipa alimentara

Romania, pe locul 9 in Europa la risipa alimentara


5 milioane de tone de alimente sut risipite anual in tara noastra, conform unui studiu facut de cercetatorii mai multor universitati.

Intreg continentul european genereaza anual deseuri alimentare de 89 milioane tone de mancare, iar Romania contribuie la aceasta cifra cu aproximativ 5 milioane de tone, arata un studiu efectuat de cercetatori de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj si Universitatea din Craiova. Risipa alimentara este privita ca un flagel al civilizatie contemporane, influentand atat mediul inconjurator, cat si dezechiibrele sociale.
Aproximativ o treime din produsele alimentare destinate consumului uman la nivel mondial sunt irosite, ceea ce genereaza costuri economice si ecologice semnificative. In Europa, Romania ocupa locul 9 in topul risipei de alimente, imediat dupa Macedonia.
"Criza sanitara actuala a demonstrat inca o data importanta asigurarii suveranitatii alimentare de catre fiecare stat si a adaptarii tuturor actorilor implicati la o astfel de situatie, prin gasirea unor solutii inovative. In acest context, reducerea risipei alimentare reprezinta un obiectiv prioritar. Cercetarea vizeaza sa evalueze situa?ia actuala cu privire la lupta impotriva risipei alimentare mai multe tari din sud-estul continentului – Romania, Macedonia de Nord si Republica Moldova - si sa propun? actiuni concrete care sa amelioreze situatia din prezent", a explicat profesor dr. Cristina Bianca Pocol, USAMV Cluj-Napoca, coordonatoriul proiectului.
Proiectul este derulat in parteneriat cu Food Waste Combat, una dintre cele mai active organizatii non-guvernamentale din Romania care are drept scop sensibilizarea si reducerea risipei alimentare în Romania.
„Ne bucura aceasta colaborare din mai multe puncte de vedere: este o nevoie urgenta de a intelege mai bine risipa pentru a ghida masurile de reducere a ei. Asteptam cu nerabdare rezultatele colectate si aplicarea lor in campaniile noastre”, declara Cami Gui, coordonator Food Waste Combat.



Poti fi interesat si de