Restaurantele din Romania arunca multa carne, legume si fructe, in fiecare zi

Restaurantele din Romania arunca multa carne, legume si fructe, in fiecare zi


Aproximativ 73% dintre restaurantele din Romania se confrunta cu risipa alimentara, in topul celor mai aruncate produse fiind materiile prime - fructe, legume, carne - in proportie de 70%, urmate de mancarurile deja preparate  (30%), arata un studiu de profil, realizat in perioada aprilie - august 2022.

Conform datelor, 73% dintre respondenti au declarat ca se confrunta cu risipa alimentara, iar 55% au implementat deja masuri pentru a o reduce. Jumatate dintre operatori arunca zilnic intre 1 si 5% din mancarea produsa, iar 20% arunca intre 5 si 15%.

 

"In topul celor mai aruncate produse se afla materiile prime - fructe, legume, carne – in proportie de 70%, urmate de mancarurile deja preparate (30%). Pentru 3 din 10 operatori, risipa are loc exclusiv in bucatarie, in timp ce pentru ceilalti 7 din 10, aceasta se produce in restaurant sau in ambele locuri. Cand vine vorba de alimentele care sunt pe cale sa expire, jumatate dintre acestea sunt aruncate, iar 20% sunt refolosite pentru pregatirea altor preparate. Ceilalti 30% doneaza alimentele care urmeaza sa expire, fie catre personal sau catre asociatiile care au grija de animale, fie le dau retur catre furnizori sau, in cele mai multe cazuri, se asigura ca le vor folosi inainte de a ajunge la data de expirare", se mentioneaza in studiul realizat de Edenred Romania, in parteneriat cu Organizatia Patronala a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania (HORA) si Mastercard.

 

Potrivit studiului citat, majoritatea respondentilor (81%) au declarat ca vara se risipeste cea mai mare cantitate de mancare. Temperaturile ridicate, dar si numarul mult mai mare de clienti din sezonul estival sunt cateva dintre motive. De asemenea, 32% au afirmat ca in weekend inregistreaza un grad mai mare de risipa, fata de zilele din cursul saptamanii.

 

Studiul arata ca mai mult de 8 din 10 operatori se gandesc la risipa alimentara, iar peste jumatate implementeaza deja masuri pentru a reduce risipa alimentara. "Cei mai multi au afirmat ca cea mai importanta si practica metoda de a reduce risipa alimentara este raportarea corecta dintre cererea de produse si achizitia materiei prime. Cu alte cuvinte, restaurantele iau in calcul fluxul de clienti din anumite perioade, pentru a calcula necesarul de materie prima, astfel incat sa evite surplusul care conduce, de cele mai multe ori, la o cantitate mai mare de alimente aruncate", se precizeaza in document.

 

Intrebati ce anume i-ar ajuta in gestionarea risipei alimentare, participantii la studiu au mentionat posibilitatea de a vinde surplusul de mancare, inclusiv prin aplicatii specializate (63%), donarea surplusului de mancare (43%) si existenta unui ghid cu sfaturi si recomandari pentru reducerea risipei alimentare, precum si o serie de solutii asigurate prin norme legislative specifice si explicite.

 

Pentru a veni in intampinarea nevoii operatorilor de combatere a risipei alimentara, Edenred si HORA au dezvoltat Ghidul "Redu risipa alimentara in 10 pasi", care include solutii practice pentru reducerea risipei alimentare de-a lungul fluxului operational, de la achizitionare la depozitare, preparare, servire si, ulterior gestionarea resturilor alimentare.

 

Recomandarile includ: administrarea eficienta a stocurilor, tehnici de inginerie a meniului, de la principii de ajustare a portiilor la structurare si reducerea numarului de preparate si focusul pe ingrediente sezoniere, criterii de selectie si filtrare a furnizorilor sau definirea unui sistem eficient de rezervari.

 

"Una dintre provocarile stringente ale zilelor noastre este confruntarea cu acest paradox al cantitatilor uriase de alimente care se transforma in gunoi si drama a peste 5 milioane de romani care intampina dificultati in a-si procura hrana zilnica. Credem ca nimanui nu trebuie sa-i fie foame si ca a oferi hrana este forma de ajutor cea mai concreta si imediata de a raspunde la o necesitate primara, un prim pas in considerarea complexitatii nevoilor umane. Tocmai de aceea, ne bucuram sa fim parte din acest dialog si speram ca acest pas sa devina inceputul unui proces mai amplu de identificare de solutii, masuri, practici concrete de structurare a proceselor anti-risipa, de combatere a insecuritatii alimentare, de optimizare a proceselor de recuperarea a hranei si de redistribuire a acesteia catre cei mai vulnerabili dintre noi. Din respect pentru hrana si grija pentru oameni!", a declarat Gabriel Sescu, presedintele Federatiei Bancilor pentru Alimente din Romania - FBAR.

 

Edenred Romania, HORA si Mastercard au lansat primul studiu privind risipa alimentara in restaurantele din Romania, cu obiectivul de a intelege care sunt principalele momente si cauzele pentru producerea risipei, precum si nevoile operatorilor din industrie pentru o gestionare eficienta a ingredientelor si preparatelor.

 

De asemenea, prin experienta de care dispun, partenerii au realizat un material prin care sprijina operatorii in demersul lor de reducere a risipei alimentare: Ghidul "Redu risipa alimentara in 10 pasi" contine principii si recomandari practice pentru o gestionare eficienta in locatiile operatorilor.

 

Studiul privind risipa alimentara in industria locala de ospitalitate, alaturi de Ghidul "Redu risipa alimentara in 10 pasi", adresat restaurantelor din Romania, se inscriu sub umbrela FOOD (Fighting Obesity through Offer & Demand), cel mai amplu proiect european de promovare a obiceiurilor alimentare sanatoase, initiat de Edenred.

 

Studiul a fost realizat in perioada aprilie - august 2022, iar respondentii au inclus categorii variate de operatori: 72% restaurante (incluzand: bucatarii cu specific/fast-food/catering/take away), 17% lanturi de restaurante si 6% cafenele si patiserie. Marja de eroare 1-3%.



Poti fi interesat si de