Produse autentice romanesti, promovate la „Saptamana verde” de la Berlin

Produse autentice romanesti, promovate la „Saptamana verde” de la Berlin


Produse autentice romanesti vor fi promovate la expozitia internationala 'Saptamana verde 2023' de la Berlin, unde, anual, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) participa cu un stand de informare privind politicile aplicate in domeniu.

Potrivit unui comunicat al MADR, secretarul de stat Sorin Moise va participa la deschiderea oficiala a celei de-a 87-a editii a expozitiei 'Saptamana Verde 2023' (Grune Woche), ce se va desfasura in perioada 20-29 ianuarie 2023, la Berlin, Germania.

 

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale participa anual la expozitie cu un stand de informare privind politicile aplicate in domeniul agriculturii si dezvoltarii rurale, in cadrul caruia experti din MADR vor promova produsele agroalimentare romanesti recunoscute la nivel national si european.

 

Astfel, reprezentanti ai Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale vor oferi spre degustare mostre din produse inregistrate pe scheme de calitate europene, respectiv Magiun de prune Topoloveni - IGP, Salam de Sibiu - IGP, Telemea de Ibanesti - DOP, Novac afumat din Tara Barsei - IGP, Scrumbie de Dunare afumata - IGP, Carnati de Plescoi - IGP, Telemea de Sibiu - IGP, Cascaval de Saveni - IGP, Salata cu icre de stiuca de Tulcea - IGP, Salata traditionala cu icre de crap - STG si produse care urmeaza a fi inregistrate la nivel european: Placinta dobrogeana - IGP, Sardeluta marinata - STG, Salinate de Turda (ceafa, cotlet, piept de porc si pulpa de porc) - IGP.

 

De asemenea, la editia din 2023 a expozitiei 'Saptamana Verde' de la Berlin se vor regasi peste 60 de preparate din cele aproximativ 700 inregistrate in Registrul National al Produselor Traditionale, cum ar fi: sloi/tocan de oaie, branza de burduf in coaja de brad de la Bran, pastrav afumat in cobza de brad de la Suceava, cascaval Bradet, prune afumate de Vrancea, care au potential de inregistrare pe sisteme de calitate europene.

 

Din categoria bauturilor spirtoase cu Indicatie Geografica vor fi promovate: Palinca din judetele Satu Mare si Maramures, Tuica Zetea de Mediesu Auriu, judetul Satu Mare si Tuica si Rachiu Sordony de Horezu, din Valcea, ce urmeaza etapele inregistrarii europene.

 

In plus, membrii Federatiei Nationale a Producatorilor de Produse Traditionale vor participa la eveniment cu produse traditionale si materiale promotionale aferente, din judetele: Arges, Bihor, Botosani, Brasov, Cluj, Gorj, Hunedoara, Satu Mare, Tulcea, Valcea si Vaslui.

 

Totodata, patronatele si federatiile din sectorul industriei alimentare vor fi prezente cu produse ale companiilor cu potential de export din judetele Buzau, Constanta, Valcea, Suceava, Tulcea si vor expune in cadrul standului MADR produse de patiserie si panificatie, carne, lactate, procesare legume-fructe.

 

Sortimente de vin alb, roze si rosu, mere de Voinesti, diverse sortimente de miere si uleiuri presate la rece din judetele Giurgiu si Alba, dar si produse ecologice precum gemuri, dulceturi, sucuri si siropuri vor fi prezentate si degustate la standul MADR, se arata in comunicat.

 

De asemenea, in marja expozitiei Saptamana Verde, in perioada 18 - 21 ianuarie 2023, are loc Forumul Global pentru Alimentatie si Agricultura (GFFA), cea mai importanta conferinta internationala pe probleme cheie pentru viitorul agriculturii si industriei alimentare globale, organizata de Ministerul Federal al Agriculturii si Alimentatiei din R.F. Germania, la Berlin, ce are ca invitati, delegati la nivel inalt.

 

In fiecare an, Ministerul Federal al Alimentatiei si Agriculturii discuta aspecte si problematici actuale cu impact global. GFFA 2023 va aborda subiectul 'Transformarea sistemelor alimentare: un raspuns mondial la crize multiple'. GFFA 2023 isi propune sa promoveze dezbateri si sa exploreze posibile modalitati de colaborare globala si nationala intr-un spirit de parteneriat, astfel ca peste 2.000 de vizitatori din politica, afaceri, mediul academic si societatea civila vor discuta despre cum se poate realiza o transformare de succes.

 

Conferinta ministrilor agriculturii de la Berlin este punctul culminant politic al GFFA, in cadrul caruia aproximativ 70 de ministri ai agriculturii din intreaga lume vor adopta un comunicat politic comun. Evenimentul se va bucura si de prezenta unor reprezentanti la nivel inalt din peste zece organizatii internationale intre care amintim FAO, OCDE, Organizatia Mondiala a Comertului si Banca Mondiala.

 

Expozitia 'Saptamana Verde 2023' reprezinta atat o platforma de afaceri, cat si un festival al traditiilor gastronomice si folclorice cu impact mediatic de anvergura in Europa, cat si pe plan mondial. In plus, acest eveniment constituie o oportunitate pentru dezbaterea unor probleme de actualitate, cum ar fi: protectia climei, economia circulara, conservarea resurselor si utilizarea durabila a terenurilor.



Poti fi interesat si de