Preturile mondiale la alimente au crescut in august, pentru a treia luna consecutiv

Preturile mondiale la alimente au crescut in august, pentru a treia luna consecutiv


Indicele global al preturilor la produsele alimentare a crescut si in luna august, pentru a treia luna consecutiv, stimulat de avansul preturilor la cereale, uleiuri vegetale si zahar, atingand cel mai ridicat nivel inregistrat dupa luna februarie 2020, a anuntat Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), transmite Reuters.

FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In august, acest indice a crescut pana la 96,1 puncte, de la 94,3 puncte luna precedenta.

 

Potrivit FAO, preturile la cereale a urcat cu 1,9% in august, comparativ cu luna iulie, si cu 7%, raportat la aceeasi luna a anului trecut. In randul cerealelor de baza, cel mai mult au crescut preturile la sorg, orz, orez si porumb, acesta din urma fiind influentat de ingrijorarile cu privire la perspectivele productiei americane dupa recentele pagube provocate culturilor din Iowa.

 

Pretul uleiurilor vegetale a urcat cu 5,9% in august, ajungand la nivelul la care era la inceputul anului, cand a izbucnit pandemia de coronavirus. Pretul uleiului de palmier a fost influentat de asteptata reducere a recoltei in principalele tari producatoare, care, combinata cu o cerere globala solida, ar urma sa conduca la diminuarea stocurilor.

 

Preturile la zahar au urcat cu 6,7%, comparativ cu luna iulie, reflectand prognozele privind o reducere a productiei din cauza conditiilor meteo nefavorabile in Uniunea Europeana si Thailanda. Cererea puternica de importuri in China a ajutat si ea sa impinga in sus preturile.

 

In schimb, preturile la lactate si carne au ramas in mare parte nemodificate in luna august, comparativ cu iulie.

 

In paralel, FAO a dat publicitatii noile sale estimari privind oferta si cererea mondiala de grau in sezonul agricol 2020/2021.

 

FAO estimeaza ca productia mondiala de cereale in 2020 va fi in scadere cu 25 de milioane de tone fata de prognoza din luna iulie, in principal ca urmare a unei productii mai mici de porumb in SUA. In pofida acestei reduceri, agentia se asteapta ca, per total, recolta mondiala de cereale in acest an sa atinga un nivel record de aproape 2,765 miliarde tone, in crestere cu 3% comparativ cu nivelul din 2019.

 

“Recolte record la porumb sunt prognozate pentru Argentina si Brazilia, iar productia de sorg ar urma sa urce cu 6% fata de anul precedent. Productia mondiala de orz ar urma sa atinga un nou record de 509 milioane tone in 2020”, a informat FAO.



Poti fi interesat si de