Preturile alimentelor au scazut si in noiembrie, pentru a opta luna consecutiv

Preturile alimentelor au scazut si in noiembrie, pentru a opta luna consecutiv


Indicele global al preturilor produselor alimentare a scazut si in noiembrie, pentru a opta luna consecutiv, desi s-a inregistrat o crestere a preturilor uleiurilor vegetale si a zaharului, a anuntat Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), transmite Reuters.

Preturile mai scazute la cereale, carne si produse lactate au compensat preturile mai ridicate la uleiurile vegetale si zahar, a precizat FAO.

 

FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar.

 

In noiembrie, acest indice a scazut la 135,7 puncte, fata de valoarea de 135,9 puncte atinsa in octombrie. Chiar daca a scazut timp de opt luni la rand, acest indice este cu 0,3% mai mare decat era in noiembrie 2021.

 

Tot vineri, FAO si-a inrautatit estimarile privind productia mondiala de cereale in 2022 pana la 2,756 miliarde de tone, de la 2,764 miliarde de tone cat estima anterior. Noua estimare este cu 2% sub productia realizata in 2021 si ar reprezenta cel mai scazut nivel din ultimii trei ani, a precizat FAO.

 

Inrautatirea prognozelor privind productia mondiala de cereale reflecta in principal perspectivele mai scazute referitoare la productia de porumb a Ucrainei, din cauza efectelor razboiului, care a provocat majorarea semnificativa a operatiunilor post-recoltare, a indicat FAO.

 

De asemenea, stocurile de cereale pe plan global ar urma sa se situeze la 839 milioane de tone pana la finalul sezonului 2022/2023, un declin de 1,1 milioane de tone fata de prognoza precedenta a FAO, fiind cel mai redus nivel din ultimii trei ani.



Poti fi interesat si de