Pretul graului, la cel mai ridicat nivel din decembrie 2012

Pretul graului, la cel mai ridicat nivel din decembrie 2012


Pretul graului la bursa de cereale de la Chicago a urcat marti la cel mai ridicat nivel din ultimii aproape noua ani, din cauza situatiei culturii de iarna din SUA, ceea ce a sporit temerile privind livrarile globale, pe fondul majorarii cererii pe plan international, transmite Reuters.

Si cotatiile la porumb si la boabe de soia au urcat marti.

 

La bursa de cereale de la Chicago (CBOT), contractul de referinta pentru grau s-a apreciat cu 0,8%, pana la 8,03 dolari per bushel, dupa ce atinsese anterior 8,07 dolari per bushel, cel mai ridicat pret din decembrie 2012. Luni, cresterea a fost de 3,2%.

 

Cotatiile futures la porumb au urcat cu 0,3%, la 5,80 dolari per bushel, iar la soia boabe contractul de referinta a crescut cu 0,5%, la 12,54 dolari per bushel.

 

Cotatiile futures la grau la bursa de la Paris au crescut la nivelul record de 296,75 euro pe tona (343,96 dolari pe tona).

 

Departamentul american al Agriculturii (USDA) a apreciat ca 45% din cultura de iarna de grau este intr-o situatie "buna spre excelent", cu trei puncte procentuale sub estimarile analistilor.

 

"Exista temeri privind viitoarea cultura de grau, intr-un moment in care stocurile globale sunt deja la un nivel scazut, iar cererea este solida. Este o combinatie destul de exploziva", a apreciat un trader european.

 

"Preturile la grau nu vor scadea considerabil in viitorul apropiat. De fapt, preturile cresc sub toate aspectele, ceea ce face imposibila trecerea la diferiti furnizori", se arata intr-un raport al analistilor Commerzbank.

 

Avand in vedere ca graul este materia prima pentru orice, de la baghetele din Franta si pana la taiteii din Asia, cotatiile la grau au un impact mai direct asupra consumatorilor spre deosebire de alte culturi, precum porumb sau soia boabe, care sunt folosite in principal ca nutret pentru animale.

 

Cele mai recente date oficiale ale Comisiei Europene arata ca vanzarile de grau ale UE se ridicau, la finele lunii octombrie, la noua milioane de tone, insa aceste cifre nu includ si datele cu privire la exporturile Frantei, unul din cei mai mari vanzatori de grau din blocul comunitar. La randul sau, guvernul american se asteapta ca in sezonul actual, care se va incheia in luna iunie 2022, UE sa exporte 35,5 milioane de tone de grau, devansand Rusia in calitate de cel mai mare exportator mondial.



Poti fi interesat si de