Presedintia romana a Consiliului UE participa la Conferinta FAO, de la Roma

Presedintia romana a Consiliului UE participa la Conferinta FAO, de la Roma


Presedintia Romana la Consiliul Uniunii Europene a depus eforturi considerabile pentru materializarea si promovarea candidaturii comune a UE la sefia Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), respectiv Catherine Geslain-Lanéelle, din Franta, informeaza Ministerul Agriculturii Dezvoltarii Rurale.

Potrivit sursei citate, presedintia romana a Consiliului Uniunii Europene, alaturi de Comisia Europeana, participa la Conferinta Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), ce se desfasoara in perioada 22-29 iunie 2019, la Roma.

 

Ministrul roman de resort, Petre Daea, care detine presedintia Consiliului Uniunii Europene pentru Agricultura si Pescuit, alaturi de comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Phil Hogan, si ambasadorul Romaniei in Italia, George Bologan, au luat parte la prezentarea candidatilor pentru sefia FAO. Pentru prima data, Uniunea Europeana are un candidat comun, Catherine Geslain-Lanéelle, din Franta.

 

"Presedintia romana a depus eforturi considerabile, pe toate planurile, pentru materializarea si promovarea acestei candidaturi. FAO joaca un rol esential in dezvoltarea agriculturii si combaterea foametei la nivel mondial, iar Uniunea Europeana, impreuna cu cele 28 de state membre, reprezinta principalul finantator al organizatiei", se arata in comunicatul MADR.

 

La aceasta conferinta participa ministri ai agriculturii si ambasadori ai statelor membre ale Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).

 

Trei candidati au ramas in cursa pentru postul de director general al FAO. Candidatul propus de India pentru postul de director general al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), Ramesh Chand, a decis sa isi retraga candidatura, astfel ca in cursa au mai ramas doar trei candidati, a anuntat vineri FAO.

 

Alegerea celui care ii va succeda in functie actualului director general al FAO, brazilianul Jose Graziano da Silva, a avut loc pe 22 iunie.

 

"La data de 13 iunie 2019, secretarul general a primit o scrisoare din partea Guvernului Indiei in care il informeaza de retragerea candidaturii lui Ramesh Chand", a precizat FAO intr-un comunicat de presa.

 

Astfel, in cursa ramasesera trei candidati: chinezul Qu Dongyu, georgianul Davit Kirvalidze si Catherine Geslain-Lanéelle (Franta), prima femeie care candideaza la acest post prestigios.

 

Infiintata in 1945, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) are drept misiune lupta impotriva foametei la nivel mondial si dezvoltarea agriculturii. FAO numara 194 de state membre, iar bugetul sau se ridica la 2,6 miliarde dolari (2,3 miliarde euro).

 

De la infiintare, FAO a avut opt directori generali: britanicul Sir John Boyd Orr (1945-1948), americanul Norris E. Dodd (1948-1954), americanul Philip Vincent Cardon (1954-1956), indianul Binay Ranjan Sen (1956-1967), olandezul Addeke Hendrik Boerma (1968-1975), libanezul Edouard Saouma (1976-1993), senegalezul Jacques Diouf (1994-2011) si brazilianul José Graziano da Silva (2011-2019).Poti fi interesat si de