Pesta porcina africana face ravagii in Giurgiu: 228 de focare, 9.000 de porci ucisi

Pesta porcina africana face ravagii in Giurgiu: 228 de focare, 9.000 de porci ucisi


In judetul Giurgiu sunt 228 de focare de pesta porcina africana in 62 de sate, ultimele focare depistate fiind in localitatile Fratesti si Balanu, a declarat directorul adjunct al DSV Giurgiu, Claudiu Serban.

"In judetul Giurgiu au fost depistate un numar de 220 de focare de pesta porcina africana in gospodariile populatiei din 62 de sate, trei in exploatatii comerciale cu numar redus de capete si cinci in ferme cu mii de capete, respectiv un focar la Letca, trei focare la Heresti si unul la o ferma din Cetatea", a declarat directorul adjunct al DSV Giurgiu.

 

El spune ca pana acum au fost inregistrate 929 de capete de porci morti in urma manifestarii bolii, 1.810 porci au fost ucisi in focare si 7.289 de porci au fost ucisi preventiv in 760 de curti.

 

Si prefectul judetului Giurgiu, Nina Carmen Crisu, a declarat presei ca a desfasurat tot timpul activitati de prevenire a raspandirii pestei porcine africane si pana acum au fost inchise 27 de focare.

 

"La momentul acesta se desfasoara si o campanie de vanatoare pe toate fondurile de vanatoare. In Giurgiu PPA a aparut de la mistreti, ei au fost primii care au infestat iarba, de asemenea o parte din vina o au si locuitorii pentru ca nu toti declara cazurile de imbolnavire. Avem 37 de unitati administrative teritoriale afectate dintr-un total de 54 in judet si ucidere preventiva in 19 localitati. Am facut mereu intalniri ale Comitetului de prevenire a bolilor pentru animale, masuri de preventie au fost postate pe toate site-urile publice. Nu mai este o explozie atat de mare in acest moment a PPA. Mai apar pana la patru focare pe saptamana, in conditiile in care am avut si opt focare pe zi", a declarat prefectul judetului Giurgiu.

 

In judet au fost facute raportari cu porcii ucisi pentru a preveni raspandirea virusului PPA si populatia urmeaza sa primeasca despagubiri.



Poti fi interesat si de