Oros: Ingrijorarea este daca vom putea proteja piata de alimente extracomunitare

Oros: Ingrijorarea este daca vom putea proteja piata de alimente extracomunitare


Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Oros, a declarat ca marea provocare a UE pe domeniul agriculturii este de a-si atinge obiectivele propuse in ceea ce priveste calitatea hranei, dar, in acelasi timp, de a face fata si concurentei din afara UE.

El a explicat ca pana in 2030 UE isi propune reducerea cu 50% a consumului de pesticide, reducerea cu 20% a consumului de ingrasaminte, agricultura ecologica pe minimum 25% din suprafata, cresterea suprafetei de teren pentru biodiversitate, reducerea cu 50% a utilizarii anti-microbienilor, ceea ce va duce la o hrana mai mai valoroasa, dar si mai scumpa, fiindca vor creste preturile de cost.

 

'Cele doua strategii, Farm to fork (de la ferma la furculita n.red.) si Biodiversitate, isi propun aceasta strategie, o hrana suficienta, sanatoasa, dar la preturi accesibile. Iar metodele sa fie cat mai prietenoase cu mediul. (...) Intrebarea si ingrijorarea fermierilor si a ministrilor agriculturii este daca vom putea proteja spatiul european de patrunderea alimentelor din tari terte care nu-si propun aceste tinte ambitioase si care nu vor respecta aceste exigente, iar cumparatorul european va cumpara acea marfa, care, chiar daca va fi mai proasta, va fi mai ieftina. Atunci, primul efect va fi destabilizarea economica a fermierilor europeni si falimentul lor, cheltuind, totusi, 357 de miliarde. Asta este ingrijorarea si semnul de intrebare pe care trebuie sa ni-l punem', a spus Adrian Oros.

 

El a amintit, in context, si de sumele de bani alocate pentru o agricultura de calitate superioara.

 

'Avem un context anume. Am trecut anul trecut printr-o criza medicala fara precedent, urmata de o criza economica, care, din pacate, continua. Si criza medicala, criza sanitara se pare ca nu se va opri. Este anul in care trebuie sa finalizam Planul National Strategic si noi aici in tara, si fiecare tara. (...) Cum se va derula politica agricola comuna, care, iata, va trebui sa cheltuie 365 de miliarde de euro. Dar sa le cheltuie, pe de o parte, atingand acele obiective ambitioase de mediu si clima, care si le-a propus in Green Deal si in cele doua strategii, Biodiversitatea si Farm to fork, dar, in acelasi timp, sa nu destabilizam fermierii europeni, inclusiv fermierii romani. Asta este marea intrebare. Noi, ca tara, avem 21,65 de miliarde de euro alocati, bani europeni, la care vin banii in completare, cofinantare, bani de la bugetul national si, sigur, foarte multi bani investiti de fermierii si companiile din Romania', a mai spus Adrian Oros.

 

El a participat, vineri, la Gala fermierilor din Transilvania, organizata la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca, eveniment in cadrul caruia, printre altele, sunt dezbatute problemele fermierilor.

 

Agenda evenimentului propune teme diverse si importante pentru comunitatea fermierilor din Transilvania, iar in partea a doua a galei va avea loc o festivitate de premiere, prin care vor fi recompensati tinerii fermieri, femeile din agricultura, excelenta in acest domeniu, schimburile de bune practici, inovarea sau crearea locurilor de munca.

 

Gala Fermierilor din Transilvania se desfasoara sub egida Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

 



Poti fi interesat si de