Ladosi, APCPR: “Sunt sperante ca, in urmatorii ani, virusul pestei porcine africane va putea fi combatut”

Ladosi, APCPR: “Sunt sperante ca, in urmatorii ani, virusul pestei porcine africane va putea fi combatut”


In doar cativa ani, virusul pestei porcine ar putea sa nu mai fie un pericol pentru industria carnii de porc, gratie unui nou vaccin testat cu succes de oamenii de stiinta din SUA.

Pana atunci insa, boala continua sa decimeze efectivele de animale din intreaga lume. Pentru sectorul de crestere a porcilor din Romania, pierderile depasesc 900 de milioane de euro, in conditiile in care productia interna acopera doar 25-30% din necesarul de consum.

 

porci

 

Fara o implicare din partea autoritatilor responsabile, in Romania, perspectivele sunt sumbre si vom ramane dependenti de importul de carne de porc o perioada lunga de timp, spune Ioan Ladosi, presedintele Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR).

 

“Desi tarziu, APCPR saluta depunerea la Parlament a unui proiect de Lege privind exploatatiile de crestere a suinelor si de combatere a pestei porcine in Romania care vrea sa reglementeze tipurile de exploatatii de porcine, obligatiile si responsabilitatile operatorilor si masurile obligatorii de biosecuritate, strategia de management privind vanatoarea porcilor mistreti, neutralizarea subproduselor de origine animala, circulatia porcilor, autoritatile responsabile si atributiile ce le revin si, nu in ultimul rand, campaniile de constientizare. Problema dificila este ca aplicarea legislatiei existente sau finalizarea proiectelor de acte normative privind reglementarea cresterii porcilor sunt evitate de autoritati. E vorba de masuri nepopulare si chiar daca situatia actuala a adus si enorme pierderi economice, constatam ca sunt mai importante voturile/eficienta electorala”, a declarat Ioan Ladosi, presedintele APCPR.

 

In 2020, s-au importat 322.323 tone carne de porc, cu 44% mai mult decat in anul 2016, an anterior aparitiei focarelor de PPA in Romania. In primul trimestru al anului 2021, importurile de carne de porc au depasit 77.000 de tone, cu aprox. 92% mai mult decat s-a importat in aceeasi perioada din 2016.

 

Carnea de porc ramane in topul preferintelor romanilor, reprezentand peste 50% din consum. Insa, pe masa consumatorilor ajunge tot mai putina carne romaneasca, in conditiile in care s-a triplat numarul de porci importati din Ungaria, Slovacia sau Germania, iar carnea din Spania, Germania si din alte state UE au invadat piata interna.

 

Interviul integral despre problemele din sectorul de crestere a porcilor se regaseste in editia 78 a revistei INDUSTRIA CARNII.RO.



Poti fi interesat si de