Fermierii inlocuiesc vacile de lapte cu rasele de carne, considerate mai rentabile
Marti, 29 Iunie 2021
Marti, 29 Iunie 2021
El a aratat ca aceasta schimbare are loc pe fondul unei lipse acute de forta de munca in fermele de animale.
"Angus e o rasa careia ii merge bine in zonele mai putin fertile, mananca orice, chiar se simte bine, viteilor le merge bine, au 6-8 saptamani si trec deja de 250 de kilograme, prin noiembrie, pe cand ii intarcam, ajung la 380-400 de kilograme. In 2008, am avut o ferma de vaci de lapte si am cumparat o juninca Hosltein care era montata cu Angus. Vitica de la ea a facut un spor cu 22 kilograme intr-un an pe langa Baltata noastra, desi, ca gabarit, era mai mica cu 22 de centimeri decat Baltata. Si asta m-a facut ca, in 2009, sa cumpar sapte femele si un mascul. Au costat in jur de 2.800 euro ca vitele, acum cred ca pretul e mult mai mare. La carne nu primim nimic in plus fata de alte rase, dar aceste bovine au un spor de crestere deosebit. La 4-5 luni viteii au, in medie, cam 780 de kilograme. Din pacate, nu mai sunt oameni dispusi sa munceasca cu animalele, asa ca lucram noi, doar in familie", a afirmat fermierul Iacob Craciun.
Acum, in ferma familiei Craciun din Sanpetru de Campie sunt circa 300 de bovine din rasa scotiana Angus, care au o carne apreciata, fiind servita ca o delicatesa in restaurante.
Cazul fermei din Sanpetru de Campie care s-a reprofilat din ferma de lapte in ferma pentru cresterea vacilor de carne nu este singular in judet, si alti fermieri fiind in situatia ca gasesc tot mai greu angajati.
3 din 10 romani aloca un buget mai mare, pe masura scumpirilor In contextul valurilor de scumpir...
Principalele categorii de produse aruncate la gunoi sunt mancarea gatita (48%), legumele (37%), p...
Creati din carne „crescuta” din celule stem de porc in vase de fermentare din otel, p...