Creste dramatic numarul cazurilor de COVID-19 la abatorul Tönnies

Creste dramatic numarul cazurilor de COVID-19 la abatorul Tönnies


La abatorul Tönnies din Rheda-Wiedenbrück, in landul Renania de Nord-Westfalia, 657 de muncitori au fost depistati pozitiv cu noul coronavirus, potrivit autoritatilor locale din districtul administrativ Gütersloh, citate de agentia germana de presa EPD. Ieri dupa-amiaza erau anuntate 415 cazuri.

La acest abator lucreaza multe persoane din Romania si alte tari est-europene, adesea prin intermediul unor subcontractori. Autritatile locale au decis inchiderea tuturor scolilor si gradinitelor din regiune pana la vacanta de vara, pentru a frana raspandirea SARS-CoV-2. Multi dintre angajatii abatorului Tönnies au copii fie la scoala, fie la gradinita.

 

Marti, administratia locala a anuntat ca Tönnies intentioneaza sa scada productia pentru a putea fi respectata distanta de protectie intre muncitori. In plus, urmeaza a fi luate masuri suplimentare precum aerisirea spatiilor de lucru si folosirea dispozitivelor de sterlizare cu ultraviolete.

 

Industria de prelucrare a carnii din Germania a ajuns in atentia opiniei publice in situatii repetate datorita infectarilor numeroase cu coronavirus. Sindicatele si bisericile atrag de multa vreme deja atentia asupra conditiilor adesea inumane de lucru din abatoare si a chiriilor exagerate pe care angajatii sunt nevoiti sa le plateasca pentru niste spatii degradate si inguste de locuit, unde acestia stau practic la gramada. Muncitorii, care provin in principal din Romania si Polonia, sunt de regula angajati ai unor subcontractori.

 

Preotul catolic Peter Kossen a solicitat in interviul acordat DW modificari substantiale de structura in industria de prelucrare a carnii. Femeile si barbatii care lucreaza in aceasta bransa sunt tratati “ca si cum ar fi oameni de categoria a treia”, descrie Kossen situatia.

 

In Germania se pot impune noi restrictii drastice anti-coronavirus, la nivel local, in cazul in care se inregistreaza peste 50 de noi infectii la 100.000 de locuitori in decurs de 7 zile.

 

Un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) arata ca 33 de cetateni romani care lucreaza la abatoare din Tarile de Jos, dar locuiesc in Germania au fost diagnosticati cu COVID-19. MAE precizeaza ca, potrivit autoritatilor locale, starea lor este buna si toti s-au infectat la locul de munca sau intrand in contact cu muncitori infectati.

 

Ambasadorul Romaniei la Haga a facut vizite la companiile din industria de procesare/prelucrare a carnii din Regatul Tarilor de Jos, in contextul cazurilor de imbolnavire cu COVID-19 aparute in randul muncitorilor romani de la firme de profil.

 

"Cu aceasta ocazie, reprezentantii misiunii diplomatice au constatat conditiile de lucru din cadrul companiilor de profil si masurile dispuse de autoritatile competente in vederea prevenirii raspandirii noului coronavirus si au avut o serie de intalniri cu autoritatile locale (primarul localitatii si un reprezentant al Ministerului Muncii, Sanatatii si Dialogului Social din landul North Rhine-Westphalia din Olanda), precum si cu reprezentanti ai organizatiei sindicale reprezentative si ai mass-media. La discutii au participat si lucratori romani care si-au incheiat recent raporturile de munca cu un angajator olandez din domeniu, iar din relatarile acestora a rezultat faptul ca exista cazuri de nerespectare de catre angajator a clauzelor contractuale. Aceste aspecte au fost semnalate autoritatilor olandeze competente, prin grija biroului atasatului pe probleme de munca si sociale din cadrul Ambasadei Romaniei la Haga", a transmis, miercuri, MAE.

 

Totodata, autoritatile olandeze au constituit un grup de lucru inter-institutional, cu participarea unor experti din partea Ministerelor Afacerilor Sociale, al Sanatatii, al Afacerilor Interne, al Ministerul Public, dar si din alte organizatii precum Asociatia Municipalitatilor olandeze, avand ca principal scop elaborarea de rapoarte si indrumari menite sa imbunatateasca situatia lucratorilor mobili, atat pe termen scurt, in contextul pandemiei de COVID-19, cat si pe termen lung.

 

"Grupul de lucru a subliniat in primele sale recomandari ca, intrucat un numar mare de lucratori transfrontalieri isi desfasoara activitatea in cadrul centrelor de productie din Olanda, dar sunt cazati in alte state membre ale UE, precum Germania sau Belgia, exista nevoia de cooperare intre institutiile locale olandeze si cele din aceste state. Cooperarea ar trebui sa implice, in viziunea Grupului de lucru mentionat, schimbul rapid de informatii si inspectii comune ale autoritatilor de control in relatiile de munca din statele vizate. De asemenea, Ambasadorul Romaniei la Haga a transmis si o scrisoare ministrului olandez al Muncii si Afacerilor Sociale, in care a subliniat importanta respectarii masurilor de preventie de catre angajatorii locali. In raspunsul transmis, ministrul olandez al muncii a accentuat, la randul sau, faptul ca, printre masurile luate de autoritatile locale de sanatate din Olanda au fost si stabilirea de contacte cu autoritatile locale din statele vecine", a aratat MAE.

 

In plus, intrucat o parte din cetatenii romani care lucreaza la abatoarele unei companii din industria de procesare/prelucrare a carnii situate pe teritoriul Regatului Tarilor de Jos, in imediata vecinatate a granitei cu Republica Federala Germania, locuiesc in localitatea Emmerich am Rhein din Germania (671 de cetateni romani), printre acestia numarandu-se 33 de persoane confirmate pozitiv cu COVID-19, consulul general al Romaniei la Bonn s-a deplasat in localitatea mentionata.

 

"Din discutiile purtate cu reprezentantul primariei orasului Emmerich am Rhein, a reiesit ca starea de sanatate a cetatenilor romani infectati cu COVID-19 este buna, nefiind necesara spitalizarea. Toate persoanele s-au infectat la locul de munca sau intrand in contact cu lucratori infectati. In dialogul cu partea romana, autoritatile germane au subliniat ca problematica generata de desfasurarea activitatilor profesionale in statul olandez si resedinta in Republica Federala Germania limiteaza competentele de interventie ale autoritatilor locale germane, care si-au manifestat insa disponibilitatea de a colabora cu autoritatile olandeze pentru identificarea unor solutii in gestionarea situatiei muncitorilor transfrontalieri", a pecizat MAE.

 

In acelasi timp, pentru a veni in intampinarea lucratorilor romani in Regatul Tarilor de Jos, Ministerul olandez al Afacerilor Sociale (SZW) a publicat recent un material informativ in limba romana, cu privire la masurile de protectie de care angajatorii si angajatii trebuie sa tina cont pentru evitarea raspandirii virsului Sars-Cov2.



Poti fi interesat si de