Chiritoiu: Principala cauza a cresterii de preturi in Romania este razboiul din Ucraina

Chiritoiu: Principala cauza a cresterii de preturi in Romania este razboiul din Ucraina


Principala cauza a cresterii de preturi in Romania este razboiul Rusiei in Ucraina, a afirmat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, la conferinta "Provocari concurentiale in noul context economic", organizata de Consiliul Concurentei si Pria Events.

"Acum avem un razboi la granita noastra de est. Din nou, este un lucru pe care generatiile noastre nu l-a mai intalnit. La mine in familie erau povestile bunicilor despre ce s-a intamplat cand au venit rusii in 1944. Avem o criza serioasa din punct de vedere al securitatii nationale si ea are consecinte economice. Si ele sunt de fapt legate si acesta ar fi unul dintre lucrurile pe care care voiam sa-l spun astazi. Vedem toti inflatia, suntem nemultumiti, vrem sa existe solutii, dar ca sa votam solutii trebuie sa intelegem cauzele. Nu poti sa vii cu tratamente, nu poti sa rezolvi probleme daca nu intelegi ce cauzeaza acele probleme. Si mi se pare ca vorbim insuficient la noi in tara, in restul Europei lucrurile cred ca sunt mai clare, la noi in tara nu cred ca explicam suficient de mult opiniei publice ca este (...) principala cauza a cresterii de preturi in Romania este razboiul Rusiei in Ucraina.

 

Si stiu ca nu este foarte usor de explicat. Oamenii o sa spuna: dar ce treaba are razboiul din Ucraina cu nu stiu ce produs, cu nu stiu, cu pretul alimentelor sau alimente care nu vin din Ucraina? Sau: domnule, dar noi am avut inflatie si anul trecut cand nu era niciun razboi in Ucraina? Inflatia deja incepe de anul trecut, cresc preturile la energie", a spus Bogdan Chiritoiu.

 

El a declarat ca aici avem si analize realizate pe plan intern, dar si un raport recent al Agentiei pentru Cooperarea Autoritatilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) care arata cu preturile cresc la gaze de la mijlocul anului trecut cand Rusia si- redus livrarile de gaze in Europa. Nu numai ca au livrat mai putin, dar au livrat si golind depozitele din Europa.

 

"La vremea aceea nu intelegeam de ce face Rusia asta. Ne intrebam anul trecut de ce se intampla. Acum stim de ce facea. Pentru ca se pregatea de invazie si voia sa aiba mai multa forta de a negocia, de a santaja, puteti sa numiti cum doriti, fata tarile din Uniunea Europeana. Acum intelegem. Ceea ce parea straniu anul trecut acum are sens. Vedem logica lor", a spus Bogdan Chiritoiu.

 

Cresterea pretului la gaze a antrenat cresterea si a pretului la electricitate. Iar de aici lucrurile se raspandesc in economie si conduc la inflatie, a subliniat el.

 

Potrivit presedintelui Consiliului Concurentei, avem pentru prima data dupa 15 ani o inflatie de doua cifre, iar aceasta naste atat la noi in tara, dar si in alte tari, nemultumiri si incertitudine in mediul de afaceri.

 

El a afirmat in cadrul conferintei ca Romania s-a descurcat surprinzator de bine in perioada care a trecut, iar acest lucru se vedere in scaderea relativ redusa de PIB pe care a avut-o tara noastra in pandemie. Revenirea economiei a fost relativ rapida. Chiar si acum, rapoartele pe ultimul trimestru au aratat o crestere de PIB peste media Uniunii Europene. Presedintele Consiliului Concurentei a spus ca economia si societatea au reactionat "cat de bine se putea la conditiile de pandemie".



Poti fi interesat si de