Aproape 91.000 de euro, pentru echipamente destinate diagnosticarii pestei porcine

Aproape 91.000 de euro, pentru echipamente destinate diagnosticarii pestei porcine


Aproape 91.000 de euro, din care peste 72.000 de euro bani nerambursabili, vor fi folositi de Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Alba pentru achizitia de echipamente si instrumentar de determinare si diagnostic pentru reducerea timpilor de diagnostic in cazurile de pesta porcina africana, in baza unui contract de finantare semnat cu Centrul Regional pentru Finantarea Investitiilor Rurale (CRFIR) 7 Centru Alba Iulia.

“Echipamentele si instrumentarul care vor fi achizitionate, in cadrul acestui proiect, sunt pentru Laboratorul Sanitar Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor din cadrul DSVSA Alba si vor deservi mai multe judete. In prezent, in vederea identificarii genomului virusului Pestei Porcine Africane - pe langa probele examinate de pe teritoriul judetului Alba - sunt analizate probe si din judetele Hunedoara si Sibiu”, se mentioneaza intr-un comunicat transmis de DSVSA Alba.

 

Proiectul a fost depus anul trecut, cererea de finantare fiind, ulterior, selectata, iar contractul semnat in aceasta luna.

 

Contractul de finantare a fost semnat de catre directorul DSVSA Alba, Vasile Francisc Spinu, si directorul general adjunct al CRFIR 7 Centru Alba Iulia, Lidia Bogdan.

 

Valoarea totala a proiectului se ridica la 90.806 de euro, fara TVA. Finantarea nerambursabila, contributie a Uniunii Europene si cofinantare nationala, va fi de maximum 72.645 de euro, cu o intensitate a sprijinului de pana la maximum 80%, iar diferenta de 18.161 de euro reprezinta autofinantare.

 

Necesitatea investitiei consta in imbunatatirea situatiei existente referitoare la pesta porcina africana.

 

“Laboratorul DSVSA Alba detine echipamente si instrumentar de diagnostic in pesta porcina africana, insa, in timp, au fost supuse inerentei uzuri si chiar unor mici defectiuni. Astfel, pentru asigurarea fluxului si pentru posibilitatea testarii continue a probelor afluite intr-un interval cat mai scurt, in conditii de biosecuritate maxima, este necesara achizitionarea unor echipamente noi, performante”, precizeaza sursa citata.

 

Durata de executie a proiectului este de maximum 24 de luni, mai mentioneaza DSVSA Alba.



Poti fi interesat si de