Adrian Chesnoiu: Trebuie sa reprezentam cu cinste fermierii

Adrian Chesnoiu: Trebuie sa reprezentam cu cinste fermierii


Agricultura Romaniei se afla la un moment de rascruce, tinand cont de ceea ce se intampla la nivel mondial, dar si european, unde politicile si strategiile pe care Uniunea Europeana le propune statelor membre vizeaza de foarte multe ori aspecte care intra in contradictie cu realitatile din Romania, a declarat Adrian Chesnoiu, viitorul ministru al Agriculturii.

'Agricultura Romaniei se afla in momentul de fata la un moment de rascruce. Spun asta cu toata responsabilitatea pozitiei in care ma aflu azi in fata dumneavoastra, pentru ca vedem ce se intampla la nivel global. Vedem ca la nivel european, toate politicile si strategiile pe care UE le propune statelor membre vizeaza de foarte multe ori aspecte care intra in contradictie cu realitatile din Romania. Avem aceste ambitii de mediu impuse de UE, de acest Green Deal care are anumite componente si care daca nu vom fi inteligenti sa le valorificam se transforma in riscuri. In general pleci de la ideea sa le dai fermierilor din toate statele membre oportunitati, dar in spatele lor se afla riscuri, pe care fiecare stat membru in functie de capacitatea statala de interventie le poate transforma in riscuri, vulnerabilitati sau oportunitati. De aceea este extrem de important sa intervenim acolo unde consideram ca trebuie sa ne reprezentam cu cinste fermierii romani si interesele statului roman, care trebuie sa primeze mai presus de orice', a precizat Adrian Chesnoiu, la audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului.

 

El a mentionat ca Romania este un mare producator de cereale, cu 'un potential agricol fantastic', dar pe care in ultimii 30 de ani nu a stiut cel mai bine sa il exploateze, astfel incat sa poata deveni pe langa un exportator de materii prime si unul de produse cu valoare adaugata.

 

'Ne raportam tot timpul la balanta comerciala agricola si vedem ca suntem printre putinele state din Europa care are un deficit de balanta comerciala cu produse agroalimentare. Cred ca este un pilon principal sa intelegem in al 12-lea ceas ca, atata timp cat stim sa producem si fermierii romani sunt capabili sa produca materie prima de inalta calitate, este responsabilitatea noastra, a factorilor decidenti, sa venim cu politici publice coerente. Auzim de 30 de ani de reforme si toata lumea vorbeste de reforme in conditiile in care aceasta tara nu are nevoie decat de o conducere predictibila, pragmatica si eficienta. De aceea, in programul pe care l-am pus la punct impreuna cu colegii din coalitie, avem cateva elemente principale care sa conduca agricultura Romaniei spre progres si spre un viitor in care sa nu mai plangem tot timpul ca exista acest risc al aparitiei fie a unei crize alimentare, fie a unor produse de baza, pe care le vedem pe rafturile magazinelor si cand ne uitam pe eticheta vedem ca sunt produse in alte state. Stim sa producem bine si cu siguranta in perioada urmatoare o sa venim cu acele masuri si programe pe care noi le-am gandit pentru agricultura Romaniei, astfel incat lantul alimentar integrat sa fie pentru totdeauna inchis si romanii sa se bucure de munca fermierilor si a agricultorilor romani', a mai spus Adrian Chesnoiu.



Poti fi interesat si de