ARBDD: Capturarea stiucii in Delta ar trebui interzisa cel putin doi ani

ARBDD: Capturarea stiucii in Delta ar trebui interzisa cel putin doi ani


Stiuca, una dintre speciile cele mai apreciate din Delta Dunarii, datorita icrelor care au bobul mare comparabil cu cel al icrelor de sturion, ar trebui interzisa pentru retinere inclusiv pescarilor comerciali cel putin doi ani, pentru refacerea populatiei aflate in declin, a declarat guvernatorul Rezervatiei, Gabriel Marinov.

Prima masura de protejare a speciei a fost impusa de Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) in anul 2018, atunci cand pescarilor recreativi sportivi li s-a interzis sa retina vreun exemplar de stiuca, in conditiile in care pana atunci puteau pastra cinci kilograme pe zi.

 

'Ar trebui sa intelegem ca specia se afla intr-un real declin si ca fiecare dintre noi poate contribui la refacerea stocurilor de stiuca. As indrazni sa spun ca specia ar trebui oprita la retinere atat la pescuit recreativ/sportiv cat si, cel putin pentru un an sau doi, la pescuitul comercial, bineinteles cu plata compensatiilor acolo unde este cazul si in conditiile legii', a mentionat guvernatorul Marinov.

 

El a mai spus ca, pentru protejarea speciei, ARBDD ar trebui sa decolmateze zonele de reproducere si a mentionat ca aceste interventii se vor realiza in anii urmatori.

 

Referindu-se la faptul ca ordinul de prohibitie a fost publicat in ultimii ani la finele perioadei de reproducere a stiucii, guvernatorul Marinov si-a exprimat speranta ca anul viitor actul normativ semnat de Ministerul Mediului si cel al Agriculturii sa apara in luna ianuarie.

 

'Specia depune icrele in perioada ianuarie-februarie, dar o dorim protejata de la 1 ianuarie pana la 15 martie', a precizat guvernatorul Rezervatiei.

 

La randul sau, presedintele Federatiei Organizatiilor Producatorilor de Peste din Delta Dunarii (FOPPDD), Dan Verbina, a recunoscut ca exemplarele de stiuca sunt rare in capturile pescarilor.

 

'Stiuca este foarte putina, pentru ca vara a migrat in zone adanci. Este, dar nu in cantitatile care trebuiau sa fie', a afirmat Verbina.

 

El a amintit ca in ordinele de prohibitie a pescuitului de pana in acest an perioadele de prohibitie pentru stiuca erau prevazute pentru doi ani consecutivi, astfel incat exemplarele din aceasta specie sa fie protejate in fiecare an, indiferent de data la care ordinul de prohibitie este publicat in Monitorul Oficial.

 

'Juristii din cele doua ministere au constatat ca acea mentiune nu se incadreaza in prevederile legii', a explicat presedintele FOPPDD.

 

Pe fondul declinului speciei, pretul unui kilogram de icre de stiuca s-a dublat in urma cu doi ani, iar in momentul de fata pretul acestuia la un pescar este de circa 400 de lei.

 

'Piata regleaza preturile. Daca este putina, creste pretul. (...) Vine stiuca din Grecia, se prelucreaza la noi, se pune sare, dupa modelul romanesc, si rezultatul se vinde ca icre de stiuca din Delta Dunarii. Si la crap, la fel', a afirmat presedintele FOPPDD, Dan Verbina.

 

Conform datelor facute publice pe site-ul Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, anul acesta, ordinul de prohibitie a pescuitul a fost publicat in Monitorul Oficial pe data de 25 martie, iar prohibitia la stiuca s-a incheiat pe data de 15 martie.

 

Capturile de stiuca au variat de-a lungul timpului de la o cantitate maxima de 2.666 de tone, in anul 1965, la 4 tone, in anul 1995, potrivit lucrarii 'Atlasul pestilor din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii', semnata de cercetatorul Institutului National Delta Dunarii, Vasile Otel.



Poti fi interesat si de