ANSVSA ?i ANPC vor derula controale comune în industria alimentar? înaintea S?rb?torilor Pascale

ANSVSA ?i ANPC vor derula controale comune în industria alimentar? înaintea S?rb?torilor Pascale


Autoritatea Na?ional? Sanitar? Veterinar? ?i pentru Siguran?a Alimentelor (ANSVSA) ?i Autoritatea Na?ional? pentru Protec?ia Consumatorilor (ANPC) vor desf??ura controale comune în industria alimentar?, în perioada premerg?toare S?rb?torilor Pascale.

Potrivit ANSVSA, controalele urm?resc verificarea respect?rii condi?iilor sanitare veterinare ?i pentru siguran?a alimentelor din toate pie?ele agroalimentare, abatoarele ?i centrele de sacrificare cu activitate temporar?, unit??ile de tran?are a c?rnii, unit??i de procesare ?i depozitare a alimentelor de origine animal ?i nonanimal?, precum ?i în unit??ile de vânzare cu am?nuntul (carmangerii, m?cel?rii, unit??i de alimenta?ie public?, pizzerii, cantine, unit??i tip catering, cofet?rii, patiserii, laboratoare de cofet?rie/patiserie, pensiuni turistice, unit??i de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare etc).
"Fiecare DSVSA jude?ean?/Municipiul Bucure?ti a stabilit un program de lucru pentru perioada 22 martie - 1 mai 2021 (premerg?toare S?rb?torilor Pascale Catolice ?i S?rb?torilor Pascale Ortodoxe), în baza c?ruia medicii veterinari/ inspectorii de specialitate vor efectua controale ?i verific?ri asupra modului în care sunt respectate condi?iile sanitare veterinare ?i pentru siguran?a alimentelor, în obiectivele supuse controlului sanitar-veterinar ?i pentru siguran?a alimentelor. Astfel, în perioada 22.03.2020 - 01.05.2020 este asigurat? permanen?a activit??ii prin programul prelungit la nivelul DSVSA ?i CSVSAO teritoriale (circumscrip?ii sanitare veterinare ?i pentru siguran?a alimentelor oficiale) inclusiv în zilele de sâmb?t? ?i duminic?. La sediul acestora vor fi afi?ate programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil ?i num?rul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nereguli în domeniul siguran?ei alimentelor. Aceste informa?ii vor fi postate ?i pe site-ul fiec?rei DSVSA jude?ene", se precizeaz? în comunicatul Autorit??ii Sanitare Veterinare remis miercuri AGERPRES.
În zonele de restric?ie, consecutive confirm?rii unui focar de pest? porcin? african? (PPA) la porcii domestici, mi?carea mieilor destina?i sacrific?rii se va face cu respectarea prevederilor europene, care precizeaz? c? în zona de protec?ie: "nici o alt? specie de animal domestic nu poate p?trunde în exploata?ie, nici nu poate ie?i din aceasta ?i c? în zona de supraveghere: "nici o alt? specie de animal domestic nu poate p?trunde sau ie?i din exploata?ie f?r? autorizarea autorit??ii competente în urm?toarele ?apte zile de la stabilirea zonei".
Pe de alt? parte, ca urmare a confirm?rii scrapiei în anumite jude?e se monitorizeaz? circula?ia ovinelor ?i caprinelor destinate sacrific?rii, respectiv întregul traseu de la ferme sau exploata?ii de origine c?tre abatoare autorizate sanitar veterinar sau centre de sacrificare autorizate temporar.
În toate pie?ele agroalimentare ?i în alte locuri special amenajate în care va fi valorificat? carnea ?i celelalte produse de origine animal?, de sezon, este asigurat necesarul de personal sanitar-veterinar ?i programul prelungit de activitate, inclusiv în zilele de sâmb?t? ?i duminic?.
"Pentru eficientizarea acestor ac?iuni, medicii veterinari vor solicita în baza tematicilor de control commune ?i ori de câte ori consider? necesar, sprijinul altor autorit??i competente jude?ene sau locale (Prim?rii, Consilii Jude?ene, Institu?ii ale Prefectului, ANAF, ANPC, MS etc), în vederea organiz?rii unor ac?iuni comune de inspec?ie ?i control, în limita competen?elor stabilite prin legisla?ia în vigoare ?i în baza protocoalelor de colaborare încheiate cu alte autorit??i", se mai arat? în comunicat.
Autorit??ile de profil vor verifica dac? fermele/exploata?iile de unde vor fi livrate animalele pentru t?iere, precum ?i operatorii din domeniul alimentar care desf??oar? activit??i de t?iere, procesare, depozitare, transport/distribu?ie ?i comercializare a c?rnii de miel ?i a produselor derivate din aceasta de?in autorizare/înregistrare sanitar? veterinar? eliberat? în conformitate cu prevederile legisla?iei sanitare veterinare în vigoare.
Vor fi admise pentru sacrificare în vederea consumului public numai animalele cu o stare corespunz?toare de s?n?tate certificate de s?n?tate (documente privind informa?iile de lan? alimentar) ?i care sunt identificate ?i înregistrate în Baza Na?ional? de Date conform legisla?iei în vigoare, înso?ite de documente sanitare veterinare de mi?care, crescute în ferme, localit??i ?i zone indemne de boli transmisibile.
De asemenea, va fi controlat? ?i respectarea regulilor de bun?stare a animalelor în timpul transportului, abatoriz?rii sau t?ierii, conform prevederilor legale în vigoare.
Inspectorii DSVSA în colaborare cu reprezentan?ii Inspectoratelor de Poli?ie jude?ene, ?i, respectiv, al municipiului Bucure?ti, vor efectua controale în trafic asupra transporturilor de animale pentru verificarea condi?iilor de igien?, a dezinfec?iei ?i a documentelor de autorizare sanitar veterinar a mijloacelor auto utilizate pentru transportul animalelor ?i a documentelor înso?itoare ale animalelor (certificate veterinare care s? ateste s?n?tatea mieilor ?i documente care s? cuprind? informa?ii despre lan?ul alimentar).
"Sacrificarea mieilor se realizeaz? în unit??i de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare pentru sacrificarea de ovine, publicate pe site-ul ANSVSA. Sacrificarea mieilor poate fi realizat? ?i în spa?ii amenajate ?i autorizate temporar, organizate în condi?iile legii în care s? se asigure supravegherea sanitar? veterinar? ?i în care sunt respectate condi?iile prev?zute de legisla?ie, carnea rezultat? în urma sacrific?rii fiind destinat? direct consumatorului final, fiind interzis? comercializarea acesteia prin unit??ile de comercializare cu am?nuntul", precizeaz? sursa citat?.
Spa?iile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor trebuie s? fie situate în zone în care nu au fost impuse restric?ii din motive de s?n?tate a animalelor.
Func?ionarea locurilor de sacrificare a mieilor este permis? numai în perioada 30 martie - 3 aprilie 2021 (premerg?toare Pa?telui catolic), respectiv, în perioada 21 aprilie - 1 mai 2021 (premerg?toare Pa?telui ortodox), între orele 7:00 - 17:00.
DSVSA jude?ene ?i a municipiului Bucure?ti vor permite înfiin?area spa?iilor amenajate temporar numai în condi?ii în care în aceste spa?ii amenajate temporar sunt respectate condi?iile generale ?i specifice de igien?, s?n?tate ?i bun?stare a animalelor, gestionare a subproduselor de origine animal? nedestinate consumului uman ?i de eliminare a de?eurilor, stabilite de legisla?ia sanitar? veterinar? ?i exist? un num?r suficient de medici veterinari oficiali instrui?i corespunz?tor cu privire la efectuarea examenului ante ?i post-mortem, care s? poat? dispune m?suri de restric?ie sanitar-veterinar? asupra c?rnii, în cazurile în care constat? înc?lc?ri ale prevederilor legisla?iei în vigoare la nivelul centrelor de t?iere autorizate temporar.
Loturile de carne de miel sunt livrate din abatoare înso?ite de certificat sanitar-veterinar.
Produc?torii ?i comercian?ii care valorific? ou? pentru consum uman, fermele produc?toare ?i centrele de ambalare ou?, trebuie s? fie autorizate/înregistrate sanitar veterinar conform legisla?iei sanitare veterinare în vigoare. Transportul ou?lor trebuie s? se efectueze numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar, iar pe întreaga perioad? de depozitare ?i comercializare s? fie asigurate temperatura ?i igiena corespunz?toare. Ou?le trebuie s? fie marcate cu codul produc?torului ?i s? provin? din centre de ambalare ou? autorizate în conformitate cu prevederile privind standardele de comercializare aplicabile ou?lor.

Este interzis? comercializarea ou?lelor cu coaja cr?pat? sau lovit?, acestea sunt retrase de la comercializare ?i sunt dirijate c?tre o unitate de neutralizare sau prelucrare tehnic?.
În ceea ce prive?te pe?tele, spa?iile ?i locurile unde se comercializeaz? trebuie s? fie înregistrate sanitar-veterinar ?i s? îndeplineasc? condi?iile stabilite pentru desf??urarea acestor activit??i. Ghea?a utilizat? pentru men?inerea temperaturii pe?telui ?i produselor din pescuit proaspete trebuie s? fie ob?inut? numai din ap? potabil? ?i s? fie asigurat? pe întreaga perioad? de expunere. Trebuie asigurat? trasabilitatea pe?telui ?i produselor din pescuit prin etichete ?i alte documente înso?itoare, inclusiv dac? acestea provin din acvacultur? (sistem de cre?tere controlat?) sau sunt capturate (pescuite) din mediul s?lbatic. Pe?tele ?i produsele din pescuit comercializate trebuie s? nu fie infestate cu parazi?i vizibili ?i s? fie corespunz?toare din punct de vedere al examenului organoleptic.
Controalele oficiale tematice în spa?iile ?i locurile în care se comercializeaz? pe?tele ?i produsele din pescuit vor fi intensificate în perioadele 23 - 26 martie ?i 28 martie, precum ?i în perioada 23 - 25 aprilie (cu ocazia s?rb?torilor religioase de Bunavestire, Florii catolice ?i Florii ortodoxe).
"Alte produse alimentare tradi?ionale: cozonaci, pr?jituri, produse de panifica?ie, legume de sezon etc. se pot comercializa în spa?ii amenajate ?i înregistrate sau autorizate sanitar veterinar, aflate sub controlul personalului de specialitate din cadrul DSVSA jude?ene respectiv a municipiului Bucure?ti", subliniaz? ANSVSA.
În cazul în care, cu ocazia controalelor sanitare veterinare, se constat? c? nu sunt respectate condi?iile sanitare veterinare ?i pentru siguran?a alimentelor, în func?ie de gravitatea abaterilor constatate, inspectorii din cadrul DSVSA jude?ene respectiv a municipiului Bucure?ti vor suspenda activitatea unit??ii respective pân? la remedierea tuturor deficien?elor, vor aplica sanc?iuni contraven?ionale, vor re?ine oficial produsele alimentare care pot constitui un pericol pentru s?n?tatea cet??enilor, dirijându-se c?tre unit??i de neutralizare.

Controalele se vor desf??ura în colaborare ?i cu reprezentan?i ai Poli?iei Române ?i ai Ministerului Finan?elor.



Poti fi interesat si de