ANSVSA: Sunt 20.000 de samsari care vand ilegal sute de porci si imprastie pesta porcina

ANSVSA: Sunt 20.000 de samsari care vand ilegal sute de porci si imprastie pesta porcina


Vicepresedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Mihai Ponea, sustine ca peste 20.000 de samsari vand ilegal in toata tara sute de porci si raspandesc astfel pesta porcina africana pe teritoriul Romaniei.

"Din estimarile noastre sunt peste 20.000 de samsari care vand porci vii si carne de porc fara documente si asa s-a raspandit pesta porcina africana pe teritoriul Romaniei. Scopul nostru este sa-i extragem pe acesti samsari care stau sub umbrela micului fermier, dar care fac trafic ilegal. Daca nu vom face acest lucru, fermierii nostri si consumatorii vor avea foarte mult de pierdut", a declarat Mihai Ponea.

 

Acesta a precizat ca in urmatoarea perioada ANSVSA va declansa un control de genul "clientul misterios", pentru a-i sanctiona si descuraja pe cei care fac acest tip de comert, fiind insa si o metoda de atentionare a consumatorului.

 

"Vom declansa un control - 'clientul misterios' - pentru care am facut deja o procedura, in care noi vom merge in Bucuresti si in judetele limitrofe si vom face pe cumparatorii. Sunam la cei care au postat pe retelele de socializare, pe site-uri si spunem ca vrem sa cumparam carne si pe urma ne intalnim. Este o metoda de a-i sanctiona si descuraja pe cei care fac acest tip de comert, dar si una de atentionare a consumatorului", a explicat el.

 

Potrivit sursei citate, autoritatile lucreaza in prezent la elaborarea unei Legi a porcului, pentru a putea elimina comertul ilicit si miscarea ilegala a porcilor. Ponea a recunoscut ca nu este o masura usoara pentru ca afecteaza milioane de romani, dar a dat asigurari ca nu va interzisa sacrificarea porcului in gospodariile populatiei.

 

"Zilele trecute am fost la Parlament si am lucrat cu colegii senatori pe Legea porcului. Incercam sa ingradim si sa starpim acest comert, trafic si miscare ilegala a porcilor. Se vorbeste de ceva timp de o astfel de Lege a porcului, dar nu este o masura usoara pentru ca afecteaza milioane de romani, in conditiile in care consumul carnii de porc este o traditie in Romania. Si eu imi doresc ca de Craciun sa-mi sacrific porcul in curte, la bunicii mei, dar sa-l consum eu cu ei acolo. Vrem sa eliminam de sub aceasta umbrela pe acei 20.000 de escroci care pozeaza in mici fermieri, care de fapt au sute de porci si ii vand ilegal in toata tara, fara control sanitar-veterinar, fara examene ante si post mortem la carne cat si la animal si difuzeaza pesta porcina africana pe teritoriul Romaniei. Acestia provoaca mari daune materiale si sociale. Noi avem o cultura in cresterea si consumul carnii de porc in gospodarie si nu vrem sa interzicem acest lucru. Daca sacrifica porcul si il mananca cu familia lui nu este niciun risc, dar unii vand ilegal porci in toata tara. Daca acum suni in Vrancea, de exemplu, iti aduce in Bucuresti un porc taiat si transat, iar acesta este un lucru extrem de grav. Asa a patruns pesta porcina africana: a venit unul din Ucraina cu o sacosa cu carne, a dat resturile la porci si a inceput episodul extrem de nefast pentru Romania", a explicat Mihai Ponea.

 

Intrebat cand estimeaza ca va fi finalizata aceasta Lege a porcului, vicepresedintele ANSVSA a raspuns: "Noi speram cat mai repede sa se intample acest lucru, pentru ca este in beneficiul tuturor".

 

"Documentul a fost trimis catre Camera Deputatilor, care este for decizional. Este foarte important sa stie romanul ca nimanui nu-i va fi interzis sa-si creasca porcul si sa-l manance acasa cu familia lui, sa-l taie traditional de Craciun, asa cum a facut-o pana acum. Vrem doar sa-i eliminam pe acei 20.000 de samsari care imprastie boala pe teritoriul Romaniei. Acesta este scopul nostru. Doar ca noi avem specialisti care merg in gospodaria omului, recolteaza probe, recolteaza analize, le explicam oamenilor, mergem in ferme, facem controale, insa pe strazile Romaniei pe unde circula acesti porci nu este de competenta ANSVSA. De aceea cerem sprijinul Ministerului de Interne, care are politia rutiera, jandarmeria, politia de frontiera. Spre deosebire de ANSVSA, care are 5.000 de oameni si extraordinar de multe lucruri de supravegheat, ei au 100.000 de oameni - intr-adevar si ei au foarte multe de facut, dar totusi este o diferenta. Noi ne ocupam de curte si ferma, nu stam noaptea pe strazi sa pazim", a subliniat vicepresedintele ANSVSA, Mihai Ponea.

 

Romania inregistra la data de 18 noiembrie 516 de focare active de pesta porcina africana, din care 17 erau in exploatatii comerciale si doua in exploatatii comerciale de tip A. Un numar total de 310.415 de porcine erau afectate in focarele active.

 

Potrivit datelor ANSVSA, din 2019 si pana in prezent, au fost stinse 3.819 de focare de pesta porcina africana, dintr-un total de 4.335 confirmate in perioada mentionata la nivel national. De la prima semnalare a prezentei virusului PPA in Romania, pe data de 31 iulie 2017 si pana in prezent, au fost diagnosticate 5.945 de cazuri la mistreti in 41 de judete.

 



Poti fi interesat si de