9 reduceri de costuri pentru mai mult profit!


Mai putine costuri, mai mult profit - Industria carnii poate deveni si mai eficienta. Materii prime scumpe, marje scazute, competitivitate ridicata si cerinte legale in crestere. Mediul actual pentru companii procesatoare de carne este mai competitiv ca oricand.

Indiferent ca vorbim despre o solutie software completa implementata la nivelul intregului concern sau de o solutie de tip Factory ERP pentru fabrici de procesare a carnii - este important ca solutia de gestiune sa fie orientata spre cerintele specifice industriei carnii.

 

Am reunit pentru dumneavoastra in acest ghid cele mai importante abordari pentru reduceri de costuri, in opinia noastra. Acestea se bazeaza pe proiecte concrete din industria carnii, pe care le-am realizat cu succes in lunile ce au trecut.

 

Digitalizarea proceselor inseamna economie de timp si de bani

Multe companii inca tin evidenta proceselor pe suport de hartie aproape in totalitate. Se poate intampla ca datele sa fie prelucrate de mai multe ori cu pierderi implicite de timp si incidenta de erori crescuta.

 

Digitalizarea poate scadea costurile si creste calitatea. Un studiu al GS1 a demonstrat faptul ca prin derularea electronica a comenzilor, a livrarilor si a facturilor cu EDI, firmele pot economisi circa doua treimi din costuri, in comparatie cu derularea pe suport de hartie.

 

Digitalizarea aduce un plus de performanta si in materie de arhivare a documentelor! Expertii Gartner Group au descoperit ca pana la 30 de procente din timpul de lucru sunt utilizate pentru cautarea de documente. Aceasta atributie poate fi digitalizata si automatizata aproape complet cu sisteme de management al documentelor.

 

Cel putin la fel de mult potential ofera digitalizarea in procese complexe de la nivelul Shop Floor, incepand cu receptia vitelor sau intrarea marfurilor. Inca de la sosirea materiilor prime trebuie inscrise electronic toate datele relevante pentru a fi disponibile ulterior. Astfel cresc calitatea informatiei si transparenta in intreaga unitate, in timp ce pot fi reduse semnificativ erorile si totodata costurile.

 

Fara gratuitati in transare

Unul dintre cele mai sensibile domenii in productia carnii este transarea, deoarece aici se decid deja profitul si pierderea. Modulele de planificare de ultima generatie tin cont de informatiile din aprovizionare, depozit, productie si desfacere, pentru a determina cat mai precis posibil necesarul de piese brute pentru transare. Acest lucru previne stocurile in exces cu cheltuieli de depozitare uriase si reduce cota de capital imobilizat.

 

Randamentul carcaselor poate fi de asemenea optimizat fara probleme. Sistemul de monitorizare online asistat IT ce compara continuu valorile nominal-real si-a demonstrat eficienta direct la linia de transare. Instrumentul central de coordonare este cantarirea exacta la intrarea in transare si la iesirea din transare, cu alocarea precisa a angajatilor. Pe de o parte, aceasta serveste controlului randamentului de transare iar pe de alta parte, faciliteaza evaluarea performantelor individuale. Practica a dovedit faptul ca sunt posibile economii medii de costuri de 2%.

 

Procesarea industriala a imaginilor: masurati mai rapid, mai exact si mai sigur

In practica s-a demonstrat tot mereu ca activitatile manuale sunt nu doar ineficiente si costisitoare, ci implica adesea riscuri in materie de igiena. In acest context, solutiile industriale de procesare a imaginilor precum CSB-Image-Meater® ofera mult mai multe avantaje, acesta este utilizat pentru stabilirea vizuala si complet automata a claselor comerciale ale porcilor abatorizati si are un randament de 1.250 de carcase pe ora.

 

Procedurile automate neinvazive asigura rezultate obiective de clasificare si o cota de erori minima de sub 0,007 procente. Astfel poate fi optimizat randamentul carcasei si poate fi crescut gradul de creare a plusvalorii.

 

Retete mai bune pentru mai mult profit

In industria carnii, costurile cu materialele utilizate, de peste 60 % din venitul rezultat in urma vanzarilor, sunt deosebit de ridicate. Se estimeaza ca in viitor, preturile materiilor prime vor continua sa creasca. Din acest motiv, drumul spre marje superioare trece prin optimizarea retetelor. Programe software specifice rezolva aceasta sarcina in mod automatizat. Tinand cont de restrictiile chimice si tehnologice, acestea calculeaza compozitia cea mai avantajoasa a retetelor, din perspectiva costurilor, calitatea ramanand la fel de ridicata. In functie de reteta initiala, intr-o prima etapa de optimizare se pot economisi peste 5 procente. In medie, economia ulterioara obtinuta se incadreaza intre 1 si 4 procente.

 

„Optimizarea retetelor influenteaza pozitiv calitatea si se reflecta in mod indirect in calculul economic, deoarece costurile pe care le putem reduce sunt scaderile de pret pe care le putem oferi clientilor nostri“, a spus Jan Seidel, membru in conducerea societatii Wolf Wurstspezialitäten GmbH.

 

Siguranta sarjarii inseamna marje mai bune

Desi in zilele noastre produsele sunt mai sigure ca oricand, trasabilitatea continua sa fie un subiect de interes in industria internationala a carnii. Obiectivele supreme sunt siguranta produselor alimentare si protectia consumatorilor.

 

In plus, investitiile in sisteme de trasabilitate asistate IT se arata abia in caz de eveniment real, deoarece acestea sunt in masura sa identifice rapid sarjele afectate, sa elimine produsele in mod tintit din lantul de aprovizionare si astfel sa mentina dauna economica a unei actiuni de rechemare la un nivel cat mai scazut posibil.

 

Este decisiva transmiterea rapida a informatiilor detaliate, lucru posibil doar prin documentarea cuprinzatoare a proceselor de-a lungul lantului valoric. Acestea constituie practic singurul instrument de a contracara acuzatiile nefondate. Per total, sistemele de trasabilitate contribuie asadar la minimizarea riscurilor economice.

 

„Cu CSB-System documentam intregul lant logistic. In felul acesta putem urmari produsele noastre din carne - de la furnizor la client si de la client la furnizor - in cel mai scurt timp.“ Dirk Kirchner, Director de productie Vion Convenience GmbH.

 

Automatizarea duce la scaderea costurilor in intralogistica

De regula, pentru procesatori din industria carnii, investitia in sisteme logistice automatizate este amortizata rapid. Solutiile de automatizare controlate prin software contribuie in mod decisiv la reducerea timpilor de tranzit si de livrare, la cresterea disponibilitatii de livrare si la scaderea costurilor.

 

Principiul de baza este urmatorul: cu cat mai inalt este gradul de inlantuire al tuturor componentelor, cu atat mai eficient si avantajos pot fi aprovizionati clientii – la o performanta de livrare permanenta de peste 99 de procente.

 

Producatorul belgian de carne Marmo mizeaza pe un sistem de buffere si sortare automatizat pentru manevrarea optima a caserolelor destinate autoservirii. Rezultatele sunt un numar mai mic de angajati implicati in proces, o capacitate de productie si de ambalare superioara si conditii de igiena optime.

 

Picking: zero cota de erori

Cine mizeaza in mod consecvent pe integrarea noilor tehnologii poate obtine economii de timp si de bani inclusiv la picking. Procedurile electronice de picking ajuta la minimizarea cotei de erori, la reducerea costurilor pentru reclamatii, postpicking, postaprovizionare si stornari. La acestea se adauga economia prin eliminarea utilizarii hartiei: ca regula empirica, se poate economisi peste o tona de hartie la o cifra de afaceri de 100 mil. euro.

 

Cea mai comuna practica in industria carnii este picking-ul cu dispozitive mobile de inscriere a datelor. In functie de particularitati sunt de asemenea indicate proceduri precum Pick-by-Light, Pick-to-Light, Pick-by-Voice, Pick-by-Vision sau picking-ul cu sortatoare.

 

Pick-by-Vision este o noua tehnologie prin care se transfera pickerilor datele comenzilor etc. pe asa-numiti ochelari de date. Aceasta procedura ofera numeroase avantaje mai ales in cazul unei densitati de pick ridicate. Exemplele practice actuale dovedesc o economie de timp de circa 18 procente - si o cota de erori extrem de redusa.

 

Scurtati traseul spre client

Un potential de economii imens ofera si logistica de transport. Producatorii de carne se pot baza pe economii de pana la 15 % in materie de gestiune a marfurilor daca planifica, controleaza si coordoneaza procesele cu ajutorul unei solutii software.

 

Sistemele de planificare si optimizare a circuitelor faciliteaza optimizarea planificarii necesarului, a rutelor, a gradului de incarcare, a greutatii si volumului de incarcare, precum si a utilizarii vehiculelor si personalului. In acest fel se pot reduce semnificativ nu doar costurile de transport, care reprezinta cel mai mare factor de cost din logistica, ci si se pot exploata mai bine resursele existente.

 

Outsourcing: software si servicii din cloud

De cativa ani, achizitia de solutii IT din „cloud“ inregistreaza o crestere continua. Aceasta dezvoltare este alimentata mai ales de digitalizare si tendintele ICT actuale precum Big Data. Cresterea puternica a ofertelor tip cloud nu mira pe nimeni, deoarece virtualizarea crescanda a proceselor de productie si de afaceri si mutarea acestora in cloud permit un plus de eficienta si performanta superioara.

 

Renuntarea la o solutie in-house in favoarea unei solutii cloud inseamna pentru procesatorii de carne un avantaj imens in materie de timp si costuri, deoarece poate fi redus la minim efortul personal si material din departamentul IT. Ofertantul se ocupa de toate aspectele tehnice, cum ar fi backup-ul datelor si intretinerea sistemelor. Astfel, abordarea cloud computing reprezinta o alternativa la costuri transparente si calculabile.

 

Doriti sa va reduceti cheltuielile in unul sau mai multe domenii? Va oferim cu placere informatii suplimentare cu privire la posibilitatile existente in compania dvs. Este suficient sa intrati pe site-ul www.csb.com si sa completati formularul de contact.

 

Date contact CSB-System Romania SRL

Tel.: +40-368-446235 / Fax: +40-368-446236 / office@csb-system.ro / www.csb.com

 

Articol publicat in editia cu numarul 80 a revistei INDUSTRIA CARNII.RO.



Poti fi interesat si de