#covid19 Coronavirusul ameninta economia globala si poate provoca o recesiune in UE

#covid19 Coronavirusul ameninta economia globala si poate provoca o recesiune in UE


De la inceputul epidemiei de coronavirus in China, comertul global se confrunta cu pierderi importante si se asteapta un blocaj care ar putea sterge intre 1.000 de miliarde si 2.000 de miliarde de dolari din economia globala, potrivit celor mai recente estimari ale Conferintei Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare.

Chiar daca situatia din China arata mult mai bine decat in urma cu o luna, virusul se raspandeste rapid in alte regiuni si ridica noi obstacole in comert, creand valuri de incertitudine si panica chiar si pe piata unica a UE, scrie EuroMeatNews.com.

 

Italia a fost prima tara care a fost blocata in fata focarelor severe de coronavirus. Pana acum, doar retailul modern si unele restaurante hoteliere au ramas deschise limitand volumul importurilor de produse alimentare in tara si blocand unele exporturi. Cu toate acestea, lantul de aprovizionare este capabil sa acopere cererea interna, desi livrarile catre alte tari sunt impiedicate de procedurile privind limitarea raspandirii COVID-19 luate de diferite state membre ale UE.

 

"In momentul de fata, distributia produselor pe piata interna este garantata fara intrerupere si nu exista probleme in lantul de aprovizionare cu materii prime. Pe de alta parte, este dificil sa ne livram produsele in Europa de Nord, din cauza masurilor pentru limitarea raspandirii coronavirusului din Austria. In special, masurarea temperaturii tuturor soferilor de camioane din Italia a creat cozi de pana la 100 km la granita Brennero. Au aparut dificultati si in ceea ce priveste livrarea marfurilor in diferite tari estice, din cauza unor masuri restrictive impuse de aceste tari", a declarat Laura Falasconi de la Asociatia Industriala de Carne si Salamuri din Italia (ASSICA).

 

Spania si Grecia au decis sa amane unele dintre cele mai importante targuri comerciale pentru a nu exista riscul de expunere a vizitatorilor la coronavirus. FOODExpo Grecia, programata in prima jumatate a lunii martie, a fost amanata pentru iunie, iar Alimentaria Barcelona va avea loc in septembrie.

 

Cu toate acestea, la Madrid, una dintre zonele din Spania care au fost lovite de epidemia de coronavirus, piata inca mai primeste alimente zilnic, potrivit postarilor de pe Mercamadrid.

Lantul de aprovizionare cu produse alimentare, in special cu carne si produse din carne, nu este intrerupt nici in Tara Bascilor, dupa cum ne-a spus Marcel Martin, proprietarul unei macelarii din regiune. Cu toate acestea, exporturile de carne in Franta si Italia au suferit in ultimele zile.

 

Irlanda a decis sa urmeze exemplul Italiei si sa blocheze intrarea si iesirea din tara pana pe 29 martie. Pana in prezent, autoritatile au anuntat un plan pentru asigurarea lantului de aprovizionare pentru comerciantii locali, dar se preconizeaza ca industria HoReCa va avea de suferit. Mai multe alte tari precum Ungaria, Cehia, Polonia si Danemarca si-au inchis granitele sau au aplicat masuri restrictive pentru calatori si transportatori. Franta inca se gandeste sa faca asta in urmatoarele zile.

 

In SUA, crescatorii de animale sunt ingrijorati de lipsa de personal din fermele lor din cauza masurilor preventive adoptate de guvernul federal si a deciziei de a inchide scolile.

 

"Faptul ca porcii gata de vanzare nu pot fi transportati nicaieri este un cosmar pentru fiecare producator de carne de porc din tara. Aceasta ar avea ca rezultat pierderi economice severe in comunitatile rurale si o provocare majora pentru bunastarea animalelor", a declarat presedintele Consiliului National al Producatorilor de Porci (NPCC), Howard Roth.

 

In acelasi timp, exportatorii care au solicitat certificate de conformitate pentru produsele lor (inclusiv pentru alimente) trebuie sa astepte pana la o notificare suplimentara, intrucat Administratia SUA a anuntat ca „amana cele mai multe inspectii internationale pana in aprilie.

 

Expertii ONU estimeaza o scadere cu 2 trilioane de dolari a veniturilor globale, cu un deficit de 220 de miliarde de dolari in veniturile tarilor in curs de dezvoltare (cu exceptia Chinei). Cele mai afectate in acest scenariu vor fi economiile tarilor exportatoare de petrol, dar si ale altor exportatori de marfuri, care vor pierde mai mult de un punct procentual de crestere, precum si cei cu legaturi comerciale puternice cu economiile aflate initial in stare de soc.

 

Conferinta pentru Comert si Dezvoltare a ONU observa deficitul de 2 trilioane de dolari in veniturile globale, intrucat “modul obisnuit in care se faceau afacerile” nu mai este o optiune intr-o lume condusa de carantina in fata focarelor de coronavirus.

 

"Trebuie sa regandim sistemul, sa diversificam productia si sa scurtam lanturile de valori", a declarat Isabelle Durant, director adjunct al Conferintei pentru Comert si Dezvoltare a ONU.



Poti fi interesat si de